Consultaţii gratis la farmacie

Sistem de coplată... Refuzul medicilor de familie de a mai acorda reţete gratuite... Consultaţii plătite din banii proprii de către contribuabilii la fondurile de sănătate... S-au întâmplat multe în ultimul timp, care au dat peste cap obiceiul românilor de a beneficia gratis de nişte servicii ce trebuiau achitate. Oamenii sunt bulversaţi şi nu mai ştiu ce medicamente au voie să cumpere de la farmacii, ce pot lua pe reţete gratuite, compensate, cu recomandare sau la liber, ce e mai ieftin, ce e mai bun... E greu şi pentru nişte persoane mature, cu deschidere la canalele de informare, darămite pentru nişte bătrâni amărâţi, foarte uşor manipulabili!

Ieri am stat la o coadă la farmacie. Misiunea mea era simplă: aveam de ridicat de pe o reţetă gratuită un medicament. Target: 3 minute. Mission accomplished: 43 de minute! De ce? Fiindcă am avut în faţă trei persoane: o femeie la vreo 50 de ani şi o pereche de pensionari.

Mai întâi, pensionarii şi-au luat trei pungi cu medicamente, pe reţete compensate şi, deoarece au depăşit plafonul, au plătit şi cash. Vă daţi seama, că până au completat datele personale, până le-au fost aduse medicamentele, până le-au explicat farmacistele ce şi cum se ia, de câte ori pe zi, care e ordinea, care cu care şi care fără care, s-a scurs mai bine de un sfert de oră.

Credeam că am scăpat cât de cât ieftin... Dar vine, frăţioare, muierea asta din faţa mea şi se apucă să o întrebe pe domnişoara farmacistă absolut totul despre medicamentele de cistită. I-a explicat mai întâi ce dureri are şi de câte ori pe zi, ce lua pentru infecţia ei urinară, cum îi trece, dar îi revine usturimea, etc, etc. La început, farmacista a ascultat-o şi i-a făcut unele recomandări, dar dacă a văzut că aia insistă, a întrebat-o, normal: "Dar la medic aţi fost?". Femeia zice: "Nu". "Eu nu pot să vă dau medicamente fără să fi avut o consultaţie de specialitate, fără să fi făcut o procultură... Dvs nici nu ştiţi la ce substanţă este durerea dvs sensibilă, deci eu nu am cum să vă prescriu vreun medicament", a încercat să se scuze farmacista. "Lăsaţi, că ăia îmi iau o grămadă de bani şi-mi dau doar medicamente scumpe, la care au ei comision"! Adevărat şi asta, dar nu este un motiv să eviţi doctorul şi să vii să întrebi în farmacie ce crezi că ţi s-ar potrivi...

Femeia nu s-a lăsat cu una, cu două, şi a studiat toate prospectele medicamentelor anti-cistită, plus că s-a interesat şi care e mai ieftin. A luat 5 tablete, fiindcă nu avea bani de mai multe. La tot circul ăsta am asistat calm, mai degrabă resemnat că nu pot face nimic ca să-mi iau medicamentele mai repede.

Problema e că simt că va deveni o modă ca toată lumea să evite consultaţia la medic şi s-o mute la farmacie. E gratis, iar domnişoarele de la ghişeu sunt chiar drăguţe, nu ca mutrele ălea acre de doctori, care se poartă ca măcelarii chiar dacă le umpli buzunarele cu bani.

Comentarii

Ileana Andrei a spus…
Din pacate multe, desi dragute, sunt foarte nepregatite...
Canguru' a spus…
Radu, scrie-mi pe mail

Ile, oamenilor li s-a luat de acreala medicilor. Uite, tipa care a luat doar 5 pastile, iti dai seama ca nu avea bani sa-i dea nenorocitului de doctor, care nu se uita la pacient pana nu-si vede hartia de 50 de lei in buzunar

Postări populare de pe acest blog

JURNAL DE CĂLĂTORIE (10): Djurgarden

Am învins balaurul Helicobacter pylori!

Piteștiul nu e în Oltenia!