Atacul clonelor la soclul lui Dobrin

Ieri, 17 noiembrie, FCSB a disputat un meci amical împotriva echipei locale SCM Pitești. A bătut chinuit cu 1-0, dar asta contează mai puțin. Circa 3.000 de spectatori au venit să o urmărească la lucru pe echipa care își arogă dreptul de continuatoare a celebrei Steaua București. Au fost 3.000 de piteșteni care au vibrat la fiecare atingere de balon a oaspeților, deși gazde erau unii îmbrăcați în tricouri violet.

Am văzut destule poze postate pe Facebook de la meci. Am descoperit în ele mulți copii care nu au nicio treabă cu fotbalul, poate doar conjunctural, dar pe care dacă îi întrebi cu ce echipă țin, îți răspund cu mândrie și emfază: cu Steaua! Am văzut pensionari care nu aveau ce face acasă, dar și foarte mulți tineri ahtiați după Steaua.

După joc, reprezentanții FCSB au discutat cu cei ai Primăriei Pitești posibilitatea ca pentru o perioadă, clubul bucureștean să se mute aici. Discuții aprinse au fost și la emisiunile tv, dar și pe internet. Faptul că FCSB s-ar muta temporar la Piteşti pentru a-şi disputa meciurile considerate "acasă" nu ar fi o tragedie. Indiferent de numele echipei, că o cheamă Dacia Mioveni, FC Internațional, Academica Clinceni sau FCSB, important e să arăți omenie şi să găzduieşti un club care trece prin probleme.

Grav este, însă, ceea ce a subliniat Rădoi, cel care se crede antrenor deși nu e: "Piteştiul este un oraş stelist". Într-un oraş care a cucerit de două ori titlul de campioană (1972 şi 1979) prin FC Argeș, care l-a dat pe cel mai mare fotbalist român, Nicolae Dobrin, care a găzduit echipe imense ale fotbalului mondial, precum Real Madrid, Valencia sau Nottingham Forrest, nu ai voie să fii altceva decât vultur! Să o ai în suflet decât pe FC Argeş!

E o ruşine ce se întâmplă cu tinerii din Piteşti. E absolut normal să mai ai şi o altă simpatie, poate pentru Steaua, poate pentru Dinamo sau Craiova, Rapid ori CFR Cluj, dar sufletul trebuie să fie violet.

Mă uit la copiii şi la tinerii din Piteşti, sunt înnebuniți după Steaua. Nu e problema mea că văd în față doar Steaua, eu văd o problemă de civilizație. Problema e la părinți. Eu ştiu că atunci când îți alegi un idol în viață, acela trebuie să însumeze o mulțime de calități cu care tu te identifici. La fel e şi la echipele de fotbal. Or, luând exemplul FCSB-ului, cu ce ai putea să te identifici în acest moment la acest club? Cu faptul că ești supervizat de UEFA pentru fapte de corupție în fotbal? Cu un manager aflat la pușcărie pentru infracțiuni economice, dar care oricum avea multe alte comportamente penale? Cu un patron infractor dovedit, care chiar și după ce a ieșit din închisoare forțează limitele legalității prin orice face (chiar și prin actele caritabile pe care știe să și le mediatizeze)? Cu un președinte executiv, care atunci când oferă declarații publice ceartă pe toată lumea de la înălțimea scaunului său, pe care a fost pus doar fiindcă a fost un mediocru arbitru corupt și coruptibil? Cu un lider de galerie care e condamnat definitiv pentru cămătărie și acte violente? Cu un jucător care este cercetat pentru sex cu minore? Cu niște jucători aroganți și care nu cunosc termenul de Fair-Play și respect pentru adversar (evident că nu toți, doar o parte dintre cei români)? Și să nu uităm de perioada te tristă amintire din punct de vedere moral, "perioada Prodan-Reghe"!

- FCSB este clubul care l-a renegat pe unul dintre eroii care au adus glorie: Lucian Bălan. La înmormântarea acestuia, nimeni, dar absolut nicio persoană de la club nu a fost la căpătâiul celui care a ridicat Cupa Campionilor Europeni deasupra capului!
- FCSB este la ora actuală un club care nu mai este respectat nici măcar de susținătorii de ani și ani, cei ce formează galeriile, cei care și-au dat seama de mocirla morală în care a ajuns acest club de legendă al României.
- FCSB este rejectat pe foarte multe stadioane din România, dovadă fiind imaginile de la meciurile susținute în Liga 1, doar Iași, Pitești, Constanța și încă 2-3 rămânând centre cu puternic suport din partea localnicilor.
- FCSB este pe cale să își piardă în Justiție identitatea pe care și-o proclamă, cea de continuatoare a brandului Steaua, în favoarea Armatei, cea care a înființat și care a dus acest brand pe cele mai înalte culmi ale performanței.
- FCSB este clubul asociat în prezent cu cele mai mari mârșăvii din perioada post-revoluționară: reînființarea Cooperativei, controlul arbitrilor prin șeful lor suprem, stelistul asumat Deaconu, acuzații de dopaj, nedovedite deocamdată doar fiindcă tot ce e vorba de Steaua, se mușamalizează rapid la Comisiile federale, dat fiind faptul că o persoană foarte influentă de acolo, avocat de profesie, este unul dintre cei mai mari steliști în viață.

Sigur că sunt și steliști mulți, a căror dragoste pentru culorile roș-albastre a început odată cu drumul european din 1985 încununat cu succes. Dar eu, pe acești oameni, îi văd oameni cerebrali, care iubesc o istorie, care sunt atașați de culori, nu însă și de realitățile actuale, pe care încearcă atât cât de mult pot să le minimizeze, în dauna atașamentului de care vorbeam. Nu la ei mă refer aici.

Și revin pe final la ceea ce mă doare. După ce piteștenii au respins clonele SCM și Academica credeam că s-au mai deșteptat. Slabe speranțe. O altă clonă pare că sapă la soclul marelui nostru Nicolae Dobrin! Și dacă ceva nu se petrece cât de repede, este posibil să mai citim despre FC Argeș și Dobrin doar prin cărțile lui Sevastian Tudor, iar la stadionul din Trivale statuia lui Dobrin să fie înlocuită de cea a lui Dică. "Tot cu Nicolae începe numele, nu mai contează"... ar spune peste câțiva ani niște puștani, steliști de mici.

Comentarii

Anonim a spus…
Sunt mama de baiat in varsta de 8 anisori. Imi e rusine ca vreodata el sa fie nevoit sa citeasca acest articol scris de un om frustrat.
Da si noi am fost aseara la meci. Da si el are poze puse pe facbook cu stelistii. Da face fotbal de aproape 3 ani.
Asta inseamna ca: citez " e o rusine ce se intampla cu tinerii din Pitesti?"
A fost un meci frumos vizionat de oameni civilizati, copiii bine crescuti care nu vor sa vada pe stadioane numai batai si injuraturi la fiecare sut al adversarului.
Dc era putin scandal si interveneau cativa jandarmi poate ati fi fost multumit Dumneavoastra Domnule Scriitor.
La fel cum aseara baiatul meu a savurat fiecare minut din meci , am savurat aproape si toate meciurile din vara ale echipei FC ARGES disputate in week- uri. Am fost la meciuri in Strand la Stefanesti si da la fel cum am pus poze atunci de am umplut facebook-ul la fel avem si acum
Anonim a spus…
Cand a fost ultimul meci al copilului dumneavoastra pe ghencea sau national arena sa ii vada? Probabil va mai trece ceva timp pana sa ii vada din nou pe idolii lui in realitate.
Unknown a spus…
Felicitări!!!
Unknown a spus…
Felicitări!!!
Unknown a spus…
Felicitări!!!
Anonim a spus…
Am fost si eu la meci si am fost socat de faptul ca la golul lui FCSB (echipa aia nu e steaua) 70% din stadion s a bucurat. Sincer sa va spun sunt rapidist de mic copil, suporter infocat si da pun Rapidul peste F.C. Arges, desi poate nu e corect, dar daca se va mai intampla vreodata sa joace Argesul cu Rapidul la pitesti, nu o sa vin la stadion sa aclam pentru Rapid. Este chestie de bun simt . Iar ceea ce se intampla azi cu Steaua nu e normal. Acum 30-40 de ani daca aplaudai echipa armatei pe stadionul nostru, nu iesea bine pentru tine. Acum, dupa cum am mai zis Fcsb este sutinuta cu mult mai mult decat echipa locala, chit ca acea echipa nu era Argesu'.
Canguru' a spus…
Pentru mămica supărată:
Faptul că un copil vine să vadă la Pitești o echipă pe care nu o poate vedea pe viu la București nu e un dezastru, asta am lăsat să se înțeleagă și din text. De asemenea, dacă băiatul va ajunge fotbalist și va fi să aleagă să joace la Steaua, nici aici nu văd o problemă, deoarece cluburile mari au fost întotdeauna rampe de lansare pentru tineri.
Însă radicalizarea la copii și tineri a fenomenului Steaua mi se pare periculoasă. Nu știu dvs cum sunteți, dar eu nu mi-aș încuraja copilul să devină fan Steaua din motivele pe care le-am expus în text. La FCSB în momentul de față e o cocălăreală și o pițiponceală, o țigănie de nedescris. Vă dau un exemplu personal. Eu am o fată de 12 ani. Acum vreo lună am văzut că dă Like unei postări pe Facebook Loredanei Chivu. I-am spus să o șteargă din lista de prieteni sau își șterge contul cu totul. Nu pot suporta să văd că își face idol dintr-o curvă. Așa cum nu aș suporta ca băiatul meu (dacă aș avea) să își facă drept idol un cioban agramat, parvenit, profitor, cămătar, mincinos, lăudăros, pușcăriaș.
Dar e treaba dvs, nu vă învăț eu cum să vă creșteți copilul...
Canguru' a spus…
Pentru rapidist:
Da, domnule, dvs ați înțeles perfect ce am vrut să spun. Și eu admir o echipă din București, pe Dinamo, dar niciodată nu am pus pe Dinamo înaintea sentimentelor pentru FC Argeș. Acum, că FC Argeș nu mai este, suferim și sperăm ca 1953 să reînnoade tradiția alb-violetă. FC Argeș înseamnă în primul rând Dobrin. Dobrin este Dumnezeul fotbalului argeșean, ar trebui să ne mândrim toată viața cu faptul că a fost piteștean de-al nostru.
Copiii care cresc azi simt nevoia să-și găsească un idol. Poate că pentru unii părinți li se pare deplasat să li-l prezinte copiilor lor pe Dobrin. Dar idol nu poate fi un fotbalist de la o echipă care sfidează orice limite ale respectului pentru competiție și orice limită a bunului simț. Idol care scuipă către suporteri? Idol care sare la bătaie la suporterii proprii? Atunci înseamnă că părinții respectivi își învață copiii să fie golani. Sincer, de la FCSB în momentul de față, doar doi fotbaliști pot fi luați drept exemplu de sportivitate: Varela și Toșca
Anonim a spus…
Doamnei "Anonim" vreau să-i spun că este cu curvă! De ce spun acest lucru? Pentru că nu ştiu cine comentează! "Curv", poate "beţiv" sau chiar "impotent" sunt şi eu pentru că nu vreau să-mi dezvălui identitatea. De fapt, nici nu mă interesează!
Dacă e "mamă de băiat" şi vrea să-şi apere feciorul, apăi să-şi asume responsabilitatea până la final...

Postări populare de pe acest blog

JURNAL DE CĂLĂTORIE (10): Djurgarden

Am învins balaurul Helicobacter pylori!

Piteștiul nu e în Oltenia!