Până la urmă, ce vor femeile?

Urmărisem mai demult filmul PS - I Love You şi mi s-a părut atât de trist încât nu am mai putut vedea prin perdeaua de lacrimi adevăratul mesaj pe care-l transmite. La recomandarea cuiva am hotărât să-l revăd, dar de data asta cu alţi ochi. Dar tot înlăcrimaţi... Nu pot spune că este o capodoperă hollywoodiană, dar PS - I Love You e o peliculă cu un înalt grad de sentimentalism. Nu e uşor pentru o femeie să-şi piardă bărbatul la vârsta de 30 de ani, aşa cum nu e de dorit ca un soţ iubitor şi plin de viaţă să moară în floarea vârstei. O dragoste specială ca cea dintre actorii principali (favoriţi de-ai mei, Hilary Swank şi Gerard Butler) este întreruptă de dispariţia fulgerătoare a soţului. Intuind că soţia lui nu va reuşi să treacă singură peste tragedie, bărbatul scrie câteva scrisori în ultimele sale zile de viaţă, care s-o facă pe Holly să meargă mai departe, să-şi vadă de viaţă şi să-şi descopere adevărata menire. Modul în care o face, uneori melancolic, alteori hazliu te poartă pe tine, cinefilul, pe diverse niveluri de intensitate ale trăirii spirituale. Filmul atinge deopotrivă corzile sensibile ale femeilor şi bărbaţilor, oferă adevărate lecţii de viaţă. E minunat din punctul ăsta de vedere.

Ce mi-a reţinut cu adevărat atenţia a fost un dialog superb dintre Holly şi un prieten al acesteia, îndrăgostit de ea. Practic este quintesenţa unuia dintre cele mai mari mistere ale lumii moderne: "Ce vor femeile"? În cei 35 de ani ai mei (la fel cât avea şi personajul masculin cu care m-am identificat în 95% din tot ce a făcut) nu am reuşit să descopăr misterul! Şi răspunsul dat de Holly îmi întăreşte convingerea că nici nu voi afla vreodată!

"- Nu vreau să te bat la cap, dar ce vor, de fapt, femeile? Nu înţeleg! Vor să le rugăm sau nu vor să le rugăm... Vor să ne dăm la ele sau nu vor să ne dăm la ele? Vor să stăm dedesubt sau deasupra? Vor sau nu să folosim cosmetice? Ce vor? (aici eu aş mai fi venit cu sute de alte întrebări)
- Îţi spun, dar jură că nu spui nimănui că ţi-am spus.
- Jur!
- E strict secret.
- Strict secret.
- Eşti pregătit?
- Da.
- Sigur?
- Cred că da.
- Habar n-avem ce vrem!"

PS - (nu e I Love You) Sper că nu am început să mă "transform", dar mi-a plăcut foarte mult distribuţia masculină la filmul ăsta. Pe lângă Butler, care arată senzaţional în 300, apare şi Jeffrey Dean Morgan, care seamănă îngrozitor de mult cu Javier Bardem (doar acum mi-am dat seama că nu e Javier), despre care tocmai spusesem într-o recenzie la Vicky Cristina Barcelona că l-aş...

Comentarii

Andrei Răduţu a spus…
Ce tare;))...si eu credeam ca eu sunt nebun cand spuneam chestia asta:))...mishto articol:)...toate cele bune:)
Claudia a spus…
am plans de-am rupt la asta. nu m-as mai uita iar la el, nici batuta. e prea trist...

Postări populare de pe acest blog

JURNAL DE CĂLĂTORIE (10): Djurgarden

Am învins balaurul Helicobacter pylori!

Piteștiul nu e în Oltenia!