Cu Ţiriac la şcoală

Eram zilele trecute într-o sală de clasa a I-a, la o şcoală din oraş. Stând eu cu ochii pe pereţi, peste ce dau? Un tablou cu alfabetul, foarte frumos reprezentat grafic. Fiecare literă era scrisă de tipar şi de mână, iar alături erau desene cu obiecte sau animale care începeau cu litera respectivă, asta pentru a face sarcina copiilor mai uşoară, în identificarea literelor şi cuvintelor.

Dacă la majoritatea, cuvintele alese erau normale - A (albină), D (dar), T (tigru), U (urs), X (xilofon) - mi-a sărit în ochi exemplul de la litera Ţ. Ce credeţi că au considerat editorii respectivului panou că ar fi reprezentativ pentru litera Ţ? Ei, da, n-o să vă vină să credeţi, dar pentru Ţ ei l-au ales pe Ţiriac!!!

Asta mi-a adus aminte de primele manuale alternative tipărite după Revoluţie, cele în care Andreea Esca apărea ca obiect de studiu! Cam de atunci a început să se ducă dracului şcoala românească...

Comentarii

EmaPirciu a spus…
De fapt, cred ca este foarte util ca elevilor sa li se povesteasca si sa li se explice tot ceea ce vad la televizor. Practic, sa invete sa se descurce in realitate pentru ca, oricum, lectiile de "dezvoltarea vorbirii", cum se numeau pe vremea mea, erau plictisitoare si total inutile cand eram noi mici.
Asa cei mici vor afla cine e presedinte si ce ar trebui sa faca el sau cine a fost Tiriac si ce a insemnat el pentru Romania. Si poate asa vom avea si noi o tara cu oameni civilizati, nu cu votanti care cred ca Nicolescu e prefect, ca Becali e bun de presedinte, samd.
Canguru' a spus…
În ritmul ăsta, o să avem grupul de litere DDD, o să avem Becaliada, iar la ora de dirigenţie se va vorbi de relaţia mamă-fiică Oana-Marioara Zăvoranu
Sabin a spus…
Mai aparea daca tin eu bine minte de ceva vreme, Traian Basescu in cartea de istorie (era primar atunci) si tot Esca in aceeasi carte de istorie. (nu-mi dau seama nici acum ce rol avea ea acolo, dar in fine)
Canguru' a spus…
:)) Sabin, pe bune? Inseamna ca editorii au avut un feeling cu Base. Acum urmeaza s-o vedem pe Esca ministresa

Postări populare de pe acest blog

JURNAL DE CĂLĂTORIE (10): Djurgarden

Am învins balaurul Helicobacter pylori!

Piteștiul nu e în Oltenia!