"Naţionala joacă tare"... prost!

Înfrângere previzibilă aseară pentru naţionala României în faţa Lituaniei, doar scorul este surprinzător! Să pierzi cu 3-0 acasă în faţa Lituaniei te scoate definitiv din galeria echipelor importante ale Europei. Sigur, calificarea nu e pierdută, dar şi dacă nu mergem în Africa de Sud peste doi ani nu e o tragedie. La câte calificări am pierdut în ultimul timp, una în plus chiar nu contează...

De ce am zis înfrângere previzibilă? Pentru că în lipsa lui Mutu şi Chivu, România e ţară bananieră la fotbal! În Elveţia am fost solicitat să dau un interviu ziarului 24 Heures din St. Gallen, la un antrenament al echipei României. Elveţianul m-a întrebat ce părere am despre echipa României şi am spus: "Este o echipă formată din două genii (Mutu şi Chivu) şi nouă muncitori". Aşadar, dacă lipsesc geniile, se fac 11 muncitori care nu au niciun lider. Închipuiţi-vă 11 muncitori pe şantier şi maistrul şef lipsind, că e bolnav... Ce fac salahorii? Ce îi taie capu'! În primul rând îşi bagă picioarele în ea de muncă, greşesc orice fac şi la jumătatea programului au rupt-o spre casă sau spre un bar! Aşa şi cu românii aseară: au stat în teren până la 0-1 şi bara lui Dică, după care gata, s-a terminat programul!

Dar s-au făcut şi greşeli multe! În primul rând de selecţie. Păi Pitzi o fi el antrenor în momentele lui bune, dar la selecţie e varză! E ca Iordănescu, care insista cu Şoavă şi Pompiliu Stoica de înnebunisem! Acum trebuie neapărat să fie la lot Cociş, Codrea, Petre, Dorinel (bine că i-a sărit pe ăştia doi, dar îi evocă în interviuri) şi alţii. Indiferent de adversar, el îi cheamă pe aceeaşi. Nu ştie termenul de jucători în formă, de tactică... După părerea mea, jucând la Cluj, nu avea voie să nu-l cheme pe Trică! Şi Deac, dar hai să zici că Deac era la "tineret"... Apoi, ştiind că nu-i ai pe Mutu şi Chivu, de ce nu iei un jucător de viteză pe flancuri? S-a văzut că am jucat la relanti, toţi mijlocaşii erau frâne! Apoi, te apuci să faci improvizaţii de gen Ştefan Radu fundaş stânga şi Contra mijlocaş dreapta? Greşeli peste greşeli pe care un antrenor capabil le speculează imediat. Bravo portughezului.

Şi fiindcă veni vorba de greşeli: presa e şi ea vinovată pentru scandalul artificial din ziua jocului. Ce dracu' căutau ei pe urmelor fotbaliştilor plecaţi la relaxare? Presa sportivă s-a transformat în paparazzi, nu mai e etică şi deontologie deloc! Eu ca jurnalist nu am fost niciodată să-i urmăresc pe băieţi în ziua jocului ce fac. E normal să se enerveze fotbaliştii, când ei au program de relaxare... Ce mă miră e că sunt jurnalişti cu experienţă care fac scandal, ştiind foarte bine că în toată lumea fotbalistică există un regulament strict în ceea ce priveşte prezenţa presei şi acordarea interviurilor. Am simţit asta pe pielea mea la EURO, unde ziariştii erau trataţi ca nişte zei, dar nişte zei cu obligaţii! Să fie clar: presa nu avea voie să fie în preajma naţionalei, iar jucătorii nu aveau voie să dea interviuri! Regulament UEFA! Şi atunci, date fiind problemele, este că tu ca ziarist la Cluj te transformi în paparazzi? Huo! Pe de altă parte, eu cred că Lobby şi Tamaş făceau "la mişto" când le ziceau "şoarecilor", ei râdeau în momentul ăla! Dar hai să facem scandalu' cât casa, să inflamăm atmosfera la naţională. Bine, că nici cu Dragomir/Prunea/Lupescu/Kassai/Sandu nu mi-e ruşine... Ca la noi, la nimenea!

Ce să mai lungesc vorba, sunt multe de spus... Şi de ce dracu' nu se stabileşte un loc clar unde naţionala să joace şi să nu se mai plimbe aiurea prin ţară, şi de ce avem aceeaşi tactică defensivă mereu, indiferent că jucăm cu Lituania sau cu Franţa, şi de ce tot timpul subestimăm adversarul, şi de ce mai e Piţurcă selecţioner şi nu Dan Petrescu (cel mai tare antrenor la ora actuală) şi tot aşa... Ca să nu mai zic cât de penibili au devenit cei de la Antena 1 cu sloganul lor riscant şi total neinspirat: "Naţionala joacă tare". Da, tare prost!

Comentarii

Marinescu RAZVAN a spus…
Eram la o nunta cand s-a disputat meciul, asa ca nu pot face aprecieri in privinta jocului, chit ca un 0-3 nu lasa loc de indoieli:)
Adi are dreptate, suntem dependenti de Mutu&Chivu, dar nici Piturca nu gaseste solutii.Ori un antrenor tare e ala de gaseste solutii si cand ii lipsesc liderii...
Sa vedem ce urmeaza, e doar un prim meci.

Postări populare de pe acest blog

JURNAL DE CĂLĂTORIE (10): Djurgarden

Am învins balaurul Helicobacter pylori!

Piteștiul nu e în Oltenia!