Unde se îndreaptă presa noastră?

Am lucrat în presă 14 ani. Ceea ce mă duce la prima concluzie de om senil: "Ehe, pe vremea mea..." Am părăsit presa acum doi ani, când lucrurile erau încă normale. Adică, da, se mai exagera şi atunci, mai erau şantaje de presă şi presă făcută la comandă ori intimidare, dar frate... Frate, ce se întâmplă azi depăşeşte orice imaginaţie!

Subiectul e atât de vast, încât aş putea să-mi fac o lucrare de masterat din el. Nu mai comentez derapajele grave de la Realitatea, Antena 3 şi B1TV, sunt extrem de cunoscute. Dau strict câteva exemple din ziarele pe care le citeam odată cu plăcere.

1. Libertatea
- Ce-a fost: După Revoluţie şi până în urmă cu ceva timp, Libertatea a reprezentat ziarul interesant, frumos ambalat, uşor de citit, lejer. A fost un fenomen, nu exista om care să nu iubească Libertatea. Scria despre vedete în mod familiar, băga şi o ţâţă, două, pentru tirişti, dar era un ziar pe care să-l duci acasă.
- Ce-a ajuns: Concurenţa cu CanCan l-a transformat într-un tabloid infect. Doar unele rămăşiţe ale vremurilor nu demult trecute mai amintesc că Libertatea a fost un ziar onest. Acum sunt enorm de multe invenţii şi scârboşenii. Iată, de exemplu, cele cinci titluri "cap de pagină" din ediţia online de azi:
1. Bendeac: "Femeile lasă mai mult păr decât câinii"
2. Muraru: "Bărbaţii cu nasul mare sunt dotaţi"
3. Ionescu: "Curva rămâne curvă"
4. Virginele, violate înainte să fie ucise
5. Bomba sexy: "Eram beată, nu-mi aduc aminte de nimic"

2. Prosport şi Gazeta
- Ce-au fost: Două ziare de sport extrem de competitive, care se completau reciproc. Concurenţa dintre ele ne-a adus mulţi ani articole interesante, istorie inedită, reportaje, etc.
- Ce-au ajuns: Acum s-a dus dracului sportul. În prim plan e scandalul, sub orice formă prezent. Cele mai recente exemple: cum sunt trataţi Chivu şi Mutu. Chivu are în Italia o presă foarte proastă, din cauza faptului că e român. Nu mai vorbesc de înjurăturile pe care şi le ia la fiecare meci, deoarece e conaţional cu nişte ţigani împuţiţi... Cu toate că face meciuri extraordinare la Inter, presa îl critică non-stop. Şi ai noştri, în loc să disece prestaţiile lui, preiau şi amplifică toate aceste critice. Nu contează că e căpitanul naţionalei şi singurul care mai ţine stindardul nostru în lume...
Cu Mutu, situaţia e cam la fel, diferenţa fiind că Mutu atrage el scandalurile... Acum, când aveam mai mare nevoie de el, Mutu e făcut harcea-parcea în presa noastră pentru că a bătut un sârb. Un ospătar. Mare lucru ce a făcut: a bătut un nenorocit de xenofob, care l-a jignit că e român. Bine i-a făcut, mama lui de sârb nebun. Adică stă unu' şi mă înjură de toate neamurile, mă ameninţă cu moartea, alţii râd ca proasta-n târg şi eu să stau şi să mă fac că nu aud? Dacă aveam pistol, îi lipeam creierii de zid!
Ia să fi fost invers: un ospătar român din Italia să îl jignească pe Dejan Stankovic sau Nemanja Vidic, să ameninţe cu moartea fiindcă e un criminal de război nenorocit, iar unul dintre ăştia sa-l lovească pe al nostru. Cum credeţi că ar fi reflectat presa din Italia şi Serbia evenimentul?

Am zis că nu mă întind, dar tot am făcut-o. Exemple ar mai fi destule, cu ştirile sportive de la Antena şi Prosport, emisiunile realTV şi altele... Unde va ajunge presa noastră? Se poate mai jos de atât?

Comentarii

Geocer a spus…
De-acum o sa-i urasti si pe sarbi!
Canguru' a spus…
Nu, chiar imi place foarte mult poporul sarb. E foarte unit, pe langa faptul ca e foarte curajos.
E o nimereala ca un sarb l-a jignit pe Mutu. Se pare chiar ca e de origine albaneza, deci mai mult e kosovar
Andrei Răduţu a spus…
Sper sa nu, dar sa nu ii subestimam:))

Postări populare de pe acest blog

JURNAL DE CĂLĂTORIE (10): Djurgarden

Am învins balaurul Helicobacter pylori!

Piteștiul nu e în Oltenia!