Cum se scriu poveștile de succes în fotbal


Microbist sau nu, nu ai cum să nu te emoționezi atunci când citești sau ești martor la o poveste cu totul și cu totul specială care se petrece destul de rar pe dreptunghiul verde. Astfel de povești dau farmec sportului rege într-o perioadă în care este din ce în ce mai hulit din cauza blaturilor și a aranjamentelor pentru pariuri.

Acum doi ani eram martorul unei astfel de întâmplări, pe care am povestit-o și pe Facebook. Mă uitam la meciul Ajax - Roda Kerkrade, unde în minutul 80 scorul era 0-1. Dacă pierdea, Ajax era detronată din fotoliul de lider al campionatului, cu vreo 12-13 etape înainte de terminarea campionatului. În acel minut 80, deși avea soluții mult mai ofensive pe banca de rezerve, antrenorul Frank De Boer se decide să-l arunce în teren pe un puștan de 17 ani, Jairo Riedewald. Un copil care nu mai jucase niciun minut în Eredivisie ba, mai mult, acum era pentru prima oară când stătea pe bancă la un meci al Ajaxului! Riedewald, fundaș central, l-a înlocuit pe Poulsen, un mijlocaș! Să recunoaștem, o decizie absolut halucinantă a fostului jucător al Ajaxului și Barcelonei!

Și ce credeți că face acest copil? La chiar prima atingere de balon, egalează! Și, vă vine sau nu să credeți, în prelungirile meciului, după o lovitură de colț, Riedewald marchează și golul victoriei! Două goluri în vreo 12 minute la debut, goluri care aduc victoria Ajaxului și, un pic mai târziu, un nou titlu. Cu această ocazie, Jairo Riedewald a stabilit și recordul pentru cel mai tânăr debutant de la Ajax care marchează, la 17 ani și 104 zile, doborând performanța celui mai sonor nume al Ajaxului exceptându-l pe Cruyff, Marco Van Basten, care a marcat primul său gol pentru lăncieri la meciul de debut, pe când avea 17 ani și 154 de zile.

Au trecut doi ani de atunci și Riedewald a ajuns titular în echipa națională a Olandei. Iată o poveste de succes, susținută de ochiul ager al unui antrenor care nu se limitează la a folosi doar fotbaliști maturi, ci promovează foarte mulți tineri.

Azi, duminică 28 februarie 2016, în jurul prânzului, am mai asistat la o astfel de poveste. La meciul Manchester United - Arsenal. Gazdele nu îi pot folosi pentru o perioadă mai îndelungată pe Rooney și Martial, așa că antrenorul Louis Van Gaal este nevoit să îl introducă la debut pe tânărul Marcus Rashford, 18 ani. Este a doua apariție a lui Rashford în tricoul diavolilor roșii, dar prima în Premier League. Acum trei zile, puștiul de aur de pe Old Trafford marca 2 goluri decisive în Europa League, reușind să evite o imensă rușine prin eliminarea modestei formații daneze Midtyland.

Ei bine, în derby-ul Arsenal, la debutul lui, Rashford a dat 2 goluri în 3 minute, iar în repriza a doua a pasat decisiv pentru golul victoriei. Manchester a câștigat cu 3-2 deși nimeni nu se aștepta, în condițiile în care toată lumea îl vedea dat afară pe Louis Van Gaal după un sezon dezastruos, iar Arsenal era principala urmăritoare la titlu. Și, totuși, iată că norocul ține cu cei curajoși, iar Rashford și-a câștigat rolul său în istoria fotbalului britanic, fiindcă performanța de a marca 4 goluri la meciurile lui de debut va fi, mai mult ca sigur, ridicată în slăvi de multele și exigentele cotidiane britanice.

PS (care ar putea strica tot farmecul articolului) - În tot acest timp, în Liga 1, multe echipe (printre care și mult-iubita și îndrăgita FCSB) urlă la televiziunile obediente că li se încalcă nu-ș-ce drepturi deoarece Comitetul Executiv al FRF a luat decizia de a impune cluburilor din Liga 1 ca, în formula de start să facă parte și un jucător cu vârsta de 21 de ani sau mai puțin...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

JURNAL DE CĂLĂTORIE (10): Djurgarden

Am învins balaurul Helicobacter pylori!

Piteștiul nu e în Oltenia!