Federer: "Doar naivii cred că tenisul este curat"

Roger Federer a făcut această declarație într-un interviu pe care l-a acordat CNN în martie 2013. Ea venea în contextul marelui scandal de dopaj în care personajul principal era ciclistul american Lance Armstrong. Întrebat dacă și în tenis există sportivi necinstiți, marele gentleman care este Roger Federer a evitat un răspuns clar, dar a nuanțat: "În ultimele 6 luni nu am fost testat niciodată. Ar trebui ca tenismenii să dea probe mai des, să aibă mai multă teamă că ar putea fi prinși".

Ulterior, în noiembrie 2015, adică la doi ani și jumătate de la precedenta declarație, timp în care doar Martin Cilic a picat un test antidoping și a fost suspendat 9 luni, iar vreo doi tenismeni au refuzat să dea probe de urină și astfel au primit și ei niște suspendări, Roger Federer a revenit cu aceeași temă: "Mă aștept ca, după un meci din fazele superioare ale unui turneu, să fiu întâmpinat de niște tipi și să fiu rugat să dau probe. Nimic din toate astea. În anul 2015 am fost testat doar de 6 ori, o dată în timpul unui turneu și de cinci ori off-court. Mi se pare prea puțin".

De asemenea, Federer a venit și cu o idee interesantă: "Ar trebui ca sportivii să dea probe de urină și sânge, iar acestea să fie păstrate pentru mult timp, ca să fie comparate cu probe tot ale lor, dar din ani diferiți. Doar așa se poate observa dacă progresul fizic a fost curat sau accelerat".

Ieri, Maria Șarapova a anunțat că a picat un test antidoping recoltat la Australian Open, la începutul acestui an. Este, poate, cel mai șocant eveniment petrecut în lumea tenisului. Maria Șarapova este un gigant al istoriei tenisului feminin și foarte puțini s-ar fi gândit că rusoaica ar putea apela la substanțe interzise pentru a-și îmbunătăți performanța sportivă. De fapt, nici chiar ea nu recunoaște acest lucru, spune doar că de 10 ani lua un medicament care conține această substanță, care a trecut pe lista substanțelor interzise abia de la 1 ianuarie 2016.

"Am luat prima dată substanţa în 2006, am avut mai multe probleme de sănătate în acea perioadă, aveam şi un deficit de magneziu. În plus, este un istoric familial de diabet. Am continuat să iau substanţa doar pentru că mă menţinea sănătoasă", a declarat Şarapova.

Dacă e să mă întrebați pe mine, mi se pare o scuză jenantă. Acest medicament a fost fabricat pentru prima dată în anul 2005 de o companie farmaceutică din Lituania. El este recomandat persoanelor care au risc de atac cerebral și care au nevoie să le fie stimulată circulația vasculară. De ce ar fi avut nevoie Mașa să ia acest medicament? Și, mai ales, de ce l-a luat continuu din 2006 și până acum? Să fie cumva datorită substanței (acum) interzise?

Meldoniul este un remediu cardioprotector, normalizează metabolismul miocardului. Dintre efectele lui asupra corpului uman, reținem: creşte capacitatea de muncă, reduce simptomele suprasolicitării fizice şi intelectuale, activează imunitatea tisulară. În plus, meldoniul posedă acţiune tonizantă asupra sistemului nervos central.

Șarapova spune în conferința de presă că de vină este ea, fiindcă nu a citit un e-mail primit de la WADA, agenția care se ocupă de antidopingul mondial. Așadar ar trebui să credem că o sportivă care are venituri medii de 30 de milioane de dolari pe an nu are un staf medical care se ocupă atât de medicația ei necesară susținerii capacității de efort, dar și de noutățile cu privire la regulamente și medicamente. Probabil Mașa vrea să ne spună că medicamentele i le dădea maică-sa de dimineață, când se trezea, la capul patului, așa cum ne rugăm noi de copiii noștri să le dăm calciul și minimarțienii... Mă lași?

„S-a dovedit că există atleţi care luau acest medicament special pentru a-şi îmbunătăţi performanţele sportive", scria WADA în e-mailul care însoțea lista actualizată a substanțelor interzise, e-mail pe care Mașa nu l-a deschis.

Și acum, dacă îmi dați voie, să vă spun părerea mea. Rușii au descoperit capacitatea acestei substanțe și au popularizat-o în rândul sportivilor agreați. Numai în acest an, din cauza acestei substanțe alți doi sportivi ruși au fost suspendați pentru dopaj. Șarapova a folosit-o cu bună știință ca pe un drog, văzând că are performanțe mult mai bune, dar și pentru că nu era interzisă. Să nu uităm că eritropoietina (EPO), drogul secolului, a fost folosit pe scară largă de sportivi înainte ca ea să fie interzisă. Bine, ea este în continuare folosită, dar cu riscuri mari. Practic, cercetarea farmaceutică este cu foooarte mult în fața evidențelor.

Multe semne de întrebare s-au ridicat și asupra formei fizice a lui Rafael Nadal în perioada în care domina cu autoritate circuitul masculin de tenis. Medicul lui Nadal, controversatul Eufemiano Fuentes, era același cu cel al echipelor de ciclism ONCE și (ulterior) Kelme, acuzate mult timp de dopaj la scară largă. La capitolul fizic impresionează și Bayern Munchen, iar în România, metodele ciudate ale preparatorului german Thomas Neubert la Steaua au stârnit controverse. Și exemplele ar putea continua. Toți au fost testați, dar nu s-a descoperit nimic ciudat, semn că tehnologia medicală este în plin avânt, în timp ce WADA încă bâjbâie prin laboratoare cu luminile stinse.

A citit Șarapova sau nu e-mailul, cam aceasta e întrebarea. Parerea mea este că l-a citit. Ea sau cineva din staful ei, oricum... Dar a riscat în continuare să ia medicamentul preferat mizând pe ceea ce spunea Roger Federer. Repet: "Ar trebui ca tenismenii să dea probe mai des, să aibă mai multă teamă că ar putea fi prinși". Maria Șarapova nu avea nicio teamă că ar putea fi prinsă deoarece, așa cum zice RF, la turneele mari nu era nimeni de la antidoping, iar ea nu prea se mai antrena! Să ne amintim că în ultimul an, Șarapova a absentat de la enorm de multe turnee motivând că este accidentată. Practic ea venea, juca un turneu, după care lipsea de pe teren și de la antrenamente cu lunile...

Doar naivii mai cred în povești cu Mașa...




Comentarii

EmaPirciu a spus…
Pacat. Este sau era un model pentru multi tineri care s-au apucat de sport. Eu nu sunt fan al sportului in general, dar imi placea imaginea pe care si-a construit-o fata asta in timp. Chiar si eu sunt putin dezamagita de lipsa corectitudinii, imi dau seama ca fanii sunt scarbiti de astfel de cazuri. Sportul ar trebui sa ii invete pe copii sa se disciplineze si sa munceasca pentru rezultate, nu sa triseze si sa se drogheze. Sunt prea multi bani in joc, cred.
Canguru' a spus…
Practic, ea nu a trișat decât la un singur turneu: Australian Open, singurul turneu pe care l-a disputat într-o perioadă de vreo 3-4 luni. Substanța e interzisă doar de la 1 ianuarie 2016. Într-un fel, pedeapsa ar trebui să fie minimă, iar dacă oficialii din tenis iau în calcul și posibila greșeală umană (ignorarea unui mail), dar și faptul că a recunoscut, Șarapova ar putea scăpa chiar ieftin. Practic.
Teoretic însă, nu poate să păcălească pe nimeni atunci când spune că lua medicamentul de 10 ani. Chiar dacă nu era interzis, medicamentul era clar un stimulent. Poate e mult spus drog, dar era un avantaj clar față de colegele ei de competiție.
Din păcate, sunt multe substanțe, medicamente sau "ceaiuri" care nu sunt interzise, dar sunt folosite de sportivi de top. Aici nu știu unde aș putea încadra practica asta: în succesul tehnologiei farmaceutice sau în trișare. Mulți cred că Novak Djokovic este un astfel de sportiv. Eu nu. Mai degrabă Nadal de acum 3-4 ani și mai mult, același Nadal care acum, după o purificare de vreo 8 luni (cică a fost accidentat) parcă a uitat tenisul, mai are puțin și iese din TOP 10
EmaPirciu a spus…
E normal sa fii depasit de altii mai tineri, mai putin plictisiti de turnee, poate chiar mai talentati sau mai muncitori, ca asa e la inceput. Se pune prea multa presiune pe ei, cred. Cand e bine, toti ii aplauda, cand se plictisesc si o lasa mai moale, sunt huiduiti. Nu e corect. E un sport. Ar trebui sa fie tratat ca atare.
Sharapova stia sigur de modificare; cum ai spus si tu, nu ii da maica-sa medicamentele dimineata, mai mult ca sigur ca are o armata de medici si specialisti care o consiliaza. Si-a asumat un risc si a pierdut. Am inteles ca producatorul stimulentului ar fi declarat ca nu exista tratament de 10 ani cu acest medicament, deci ceva e putred in Danemarca.

Postări populare de pe acest blog

JURNAL DE CĂLĂTORIE (10): Djurgarden

Am învins balaurul Helicobacter pylori!

Piteștiul nu e în Oltenia!