Alice şi broscoiul

Într-un interval destul de scurt de timp am văzut la cinema ultimele două producţii Disney pentru copii, Alice în Ţara Minunilor şi Prinţesa şi Broscoiul. Luate per-ansamblu, ambele sunt faine, sunt făcute special să-i bucure pe copii. Sălile au fost copleşite de reacţii stridente, pozitive, sincere ale puştilor din sală, semn că le-a plăcut. În Alice, atrage în mod deosebit prezenţa pisicii, care e criminală, dar sunt şi alte personaje făcute special pentru a fi îndrăgite: Alice, Regina albă sau iepurele, chiar şi pălărierul. De partea cealaltă, în Broscoi, cel mai tare e crocodilul Louis, urmat la mică distanţă în ceea ce priveşte simpatia de licuriciul Ray şi cele două broscuţe, prinţul Naveen şi Tiana. Cei care au copii pot merge liniştiţi la ambele filme, sunt foarte reconfortante.

Dacă e să le privesc prin ochiul critic al adultului înnebunit după filme, aş da o notă de 7,5 lui Alice în Ţara Minunilor şi 9,5 Prinţesei şi Broscoiului. De ce diferenţa asta? În primul rând pentru că abordarea celor două poveşti clasice a fost făcută diferit.

În Alice s-a făcut risipă de actori geniali, efecte, 3D-uri, nebunii, coloană sonoră, marketing, promovare şi rezultatul financiar s-a văzut: încasări ce au rivalizat cu cele ale Avatarului, numai că povestea a fost dată uitării. S-a făcut un fantasy (foarte bine reuşit, să nu mă înţelegeţi greşit) parcă prea fantastic pentru lumea de basm a copiilor. Plus că au fost introduse şi elemente mature, cu ticălosu' ăla ce se uita pe sub fusta lui Alice, sau Regina Roşie care era în limbă după acelaşi coţcar... Greţos pentru copii!

În schimb, în Broscoi am simţit acea naivitate a poveştii simple, spusă cu haz de un povestitor simpatic. Personajele sunt clar pozitive şi clar negative, ceea ce e mult mai simplu pentru percepţia copiilor, iar glumele sunt pe faţă, simple şi foarte tari! Iar finalul... Finalul e apoteotic, mi-au dat şi lacrimile.

Am dat 9,5 nota cea mai mare. Aş fi dat 10, dar e greu deocamdată să egaleze cineva pe Bolt! Bolt e o capodoperă, e o minune! Şi chiar aseară am reascultat cu plăcere maximă o melodie senzaţională din Bolt! Poate una dintre cele mai frumoase producţii audio Disney! Aici vreau s-o felicit pe Dana Bartzer pentru adaptare şi interpretare, fiindcă melodia originală e praf! Am făcut comparaţia pe youtube.

Comentarii

Raluca Nicula a spus…
Intr-adevar, Bolt e genial. Dar pentru mine tot Shrek e cea mai tare animatie :D
Ciupel a spus…
Sa mergi si la UP sau sa cumperi DVD-ul merita. Eu l-am dus pe fimiu (de 4 ani jumate) la Printesa si broasca si la fazele cu umbrele alea se cam crispase. La Alice nu-l duc nici batut... am vazut trailerul... nici eu nu voi sa-l vad.
Canguru' a spus…
Raluca, doar stii ca si eu sunt fan Shrek! "O sa-mi fie dor de tine! Si de tine... Si de tine... Ups, am fugit de aici"! Stii replica?

Ciupel, asa e, fantomele alea sunt cam infricosatoare. Merci pt pont, chiar nu stiam de UP!
Claudia a spus…
voi oare n-ati vazut ice age? fiindca mie personal mi se pare cea mai grozava animatie in viata...
Canguru' a spus…
Anca, aşa e, dar nu numai Ice Age este un film de animaţie excelent, ci multe altele. Acum, depinde de gusturi, de starea fiecăruia...

Postări populare de pe acest blog

JURNAL DE CĂLĂTORIE (10): Djurgarden

Am învins balaurul Helicobacter pylori!

Piteștiul nu e în Oltenia!