Cine e de vină pentru dezastrul de la BAC?

UPDATE: Iată că şi Didi Dumitrescu gândeşte la fel ca mine.

Rezultate dezastruoase la BAC şi Cine e de vină? sunt două titluri care m-au disperat în ultimele zile. Încă un exemplu că jurnaliştii români s-au plafonat teribil, nu mai au idei, sunt previzibili, sunt terni... Dar nu asta vreau să zic, deşi, dacă e să analizez bine fenomenul, ajung la concluzia că ziariştii tineri de azi sunt absolvenţii de liceu care au luat "pe naşpa" BAC-ul acum câţiva ani, după care au absolvit Magna Cum Laude o banală facultate de jurnalistică.

Discutam eu cu cineva şi fac greşeala să deschid subiectul ăsta. Mi s-a părut aiurea să pui non-stop întrebarea: Cine e de vină? Credeam că e evident că NUMAI elevii sunt de vină, dar am avut surpriza să discut în contradictoriu minute bune, fiindcă partenerul încerca să mă convingă că profesorii sunt de vină. Mă rog, în viaţa mea nu am încercat să-mi impun părerea cuiva, dar nici nu accept să-mi fie băgate pe gât opiniile divergente. Aşa că eu rămân la concluzia că elevii sunt singurii vinovaţi pentru dezastrul de la BAC. Ptiu, m-am contaminat şi eu...!

Pentru mine, barometrul că un copil e varză îl reprezintă folosirea incorectă a limbii române. Scris şi vorbit. Toată lumea ştie cât de agramaţi sunt liceenii din ziua de azi. Habar n-au să scrie corect, nu mai au topică, nu cunosc cuvinte, iar cratima e o limbă total străină pentru ei. Dacă nu-ţi stăpâneşti bine limba maternă, pe care ai început s-o înveţi mecanic de la vârsta de un an şi jumătate, atunci ce pretenţii să mai ai de la alte materii, pe care trebuie să le perfecţionezi prin studiu? Calcule complexe la Matematică? Deducţii logice la Fizică? Tocit manualele la Biologie? Să fim serioşi... De către cine? De către chiulangiii notorii, care-şi petrec orele de curs în baruri sau jucând CounterStrike în internet-cafe-uri?

Ce vină au profesorii că elevii chiulesc de la ore? Că în clasa a XII-a nu au cultură generală nici cât negru sub unghii? E clar, generaţia actuală este bătută în cap cu leuca. În urmă cu 10 ani, cei mai slabi colegi de-ai mei erau în stare măcar să scrie corect, să citească o carte sau să-şi dea corigenţa pe propriile forţe. Acum, tămâie! Mai grav este că aceşti analfabeţi vor ajunge peste 6-7 ani să fie formatori de opinie la ziare şi televiziuni, să conducă ministere sau instituţii de stat, să ia decizii în defavoarea foştilor colegi mult mai deştepţi, dar care nu au avut pile.

În timpul cât am fost redactor şef adjunct la TOP am avut ocazia să citesc foarte multe texte scrise pentru ziar de tineri jurnalişti, proaspăt ieşiţi de pe băncile facultăţii, ziarişti aflaţi în probe. Dezastru total! Copiii ăia nu erau în stare să scrie nimic! N-aveau logică în construcţia frazelor, repetau cuvinte de zeci de ori, aveau vocabular fooooarte limitat şi scriau fără cratime... Dar ce vorbesc eu de asta? Nici măcar nu ştiau tehnica elementară a scrierii unui text: titlu, paragraf, spaţiu după punct şi virgulă, etc. Dintre zeci de tineri, doar trei au ajuns jurnalişti, fiindcă erau inteligenţi: Roxana, Dorina şi Dan Badea. Restul au fost rugaţi să nu mai vină... Din păcate, pe mulţi îi regăsesc şi azi în presa argeşeană, şi stau şi mă întreb cine e atât de masochist încât să se chinuie cu ei?

Citesc în Libertatea şi Gândul sute de perle de la BAC. Văd lucrări incredibile, nu-mi vine să cred că avem copii atât de tâmpiţi. Dar, pe principiul "râde ciob de oală spartă", tocmai am citit într-unul dintre aceste ziare că soţia lui Cabral a făcut safari pe ocean în Tenerife... Cine o fi de vină pentru dezastrul din mintea reporteriţei?

Comentarii

Razvan a spus…
Absolut adevarat, chiar nu te pot contrazice:)
Andrei Răduţu a spus…
Geniala afirmatia :)). Cat despre bac...ma abtin inca pentru ca ma tenteaza sa imi dau si eu o parere. Salutare si numai bine !
Canguru' a spus…
Feel free to express yourself
Anonim a spus…
Stimabile, intru totul de acord cu dumneavoastra! Dar se pare ca "noi TOTI" suntem de vina... asa concluzioneaza cineva pe un alt blog. Am fost catalogata drept "jegodie" si "proasta" pentru ca am spus ca, printre cei picati, sunt multi elevi care au refuzat sa invete, au mizat pe copiat,au sfidat profesorii; mai spuneam ca,pentru elevii cu probleme disciplinare si nr. mare de absente as introduce munca in folosul comunitatii. Poate asa nu vor mai percepe statutul de elev drept o corvoada. Ei bine, blogger-ita respectiva ne numeste "jegodii" pe toti cei care invinuim elevii pentru esecul de la BAC
Canguru' a spus…
Poate am exagerat si eu cand am spus ca doar elevii sunt de vina. Sunt constient ca si parintii, si profesorii, si nenorocita asta de viata grea au partea lor de vina.
Da, si eu as fi de acord cu masuri radicale impotriva elevilor care acum se vaita ca au picat Bacul. Din pacate, nu exista cadrul legal pentru aplicarea lor. S-a incercat ceva cu amenzile pentru absente, dar cred ca s-a renuntat.
Canguru' a spus…
Si mai e o chestiune: sunt convins ca masurile drastice luate de Minister (camere video, subiecte delicate, corectare la sange) s-au luat special pentru tragerea unui semnal de alarma. O sa vedeti ca parintii vor fi cei care se vor sesiza primii si absolventii de anul viitor vor fi foarte atent supravegheati de mame si tati, inainte de examene. Poate ca e mai bine...
Geocer a spus…
Prietene, treaba nu-i asa de simpla cum o prezinti tu. Elevii (copiii, ca sa vorbim mai la obiect) sunt totusi victimele unui sistem care se degradeaza pe zi ce trece. Parintii nu se mai ocupa decat in mod sporadic de educatia odraslelor, iar aceasta este prima veriga slaba. Cand l-am crescut pe baiatul meu, am insistat pe o idee: aceea a constientizarii. Educatia nu se face cu forta, ci cu mult tact, cu multa diplomatie. Nu-l poti obliga pe copil sa faca ceea ce tu, ca parinte, ii impui. Dar il poti convinge ca daca face altfel se inseala. Un singur exemplu iti dau: cand a ajuns la varsta la care colegii lui incepeau sa fumeze, eu i-am spus simplu: "daca esti curios si vrei sa vezi cum este sa fumezi, spune-mi si iti gasesc eu o tigara, mergi frumusel pe balcon, o fumezi si te convingi singur cum este. Eu zic ca n-are niciun farmec, dar, daca vrei, te poti convinge singur, iar maine te poti lauda la colegi ca ai fumat de fata cu parintii". Nici n-a vrut sa faca acea incercare, nici n-a pus tigara in gura.
Profesorii au si ei vina lor, dar cand ii acuzam pe profesori trebuie sa ne reamintim ca in ultimii 2 ani li s-au injumatatit salariile, deci si interesul lor pentru educarea si formarea elevilor a scazut. Deci, ajungem tot la sistem. Ma opresc aici, altfel ar trebui sa spun niste lucruri care tie nu ti-ar conveni, in legatura cu responsibilitatea pe care o are tandemul B-B.
Dan Badea a spus…
Ma gândesc că în foarte scurt timp, un an-doi, voi avea şi eu un copil. Să-mi bag picioarele dacă am habar cum să îl cresc! Dacă o să-i imprim spiritul de corectitudine şi dragostea pentru carte există marea posibilitate să devină un mic inadaptat, într-o societate total despiritualizată, ale cărei simple reguli sunt lupta pentru supravieţuire şi şmecheria, iar singurul zeu-banul. Pe de altă parte, nu aş vrea să ajungă nici vreun cocalar/piţipoancă, specii satirizate de către mine şi unii colegi de-ai mei în ultimii 6-7 ani!
Cât despre analfabeţii din presa argeşeană, să fim serioşi! Nu numai jurnalijdii sau jurnalizdele under 30 sunt varză... Cunoaştem amândoi destui ,,domni de vază" şi ,,doamne cu caracter" la conducerea unor ziare, care nu au avut ca atu-uri cultura, ci pupincurismul, şantajul şi, s-o spunem şi p-aia dreaptă, căci ştim cu toţii, de multe ori chiar prostituţia îmbrăcată într-o formă mai ,,digerabilă".
Canguru' a spus…
Îl creşti cu 'Mama şi copilul' sau cu 'Dr. Spock'. As simple as that...
Cât despre pupincurizdele preşedinţilor de trusturi de presă, ştii cum e bancul ăla: 'De ce fac albinele miere? Fiindcă au regină. Dacă ar fi avut preşedinte făceau un c...t'

Postări populare de pe acest blog

JURNAL DE CĂLĂTORIE (10): Djurgarden

Am învins balaurul Helicobacter pylori!

Piteștiul nu e în Oltenia!