Halep needs Help

Simona Halep a fost masacrată azi în turul 2 al Marelui Șlem de la Roland Garros. Nu a fost doar o simplă înfrângere, a fost umilință. Scorul de 7-5, 6-1 cu care a pierdut în fața unei jucătoare de 33 de ani, pe care nu o recomandă nimic (Mirijana Lucic-Baroni), este prea blând pentru carnagiul de pe teren. Păcat, fiindcă națiunea asta își găsise un reper de stabilitate în performanță și dezamăgirea acum e mare.

Nu mă aflu printre detractorii Simonei, nu sar cu bocancii pe ea acum, deși deja m-am pronunțat critic în alte comentarii pe Facebook. După părerea mea, Simona a greșit impardonabil în iarnă, când l-a dat afară pe antrenorul Wim Fisette, cu care reușise un progres fantastic în joc și în clasament. L-a dat afară nu pentru că nu ar fi fost profesionist, ci pentru că ar fi câștigat prea mulți bani pe spatele ei. Normal, omul își trecuse în contract clauze de performanță! Mentalitate tipic românească, împrumutată de la fotbal, de la patronii-creditori, care în loc să angajeze un profesionist pe bani mulți, cu care au șanse reale de a câștiga trofee, cheamă tot felul de antrenori tineri și neaveniți, fără studii și diplome în fotbal, pe 10% din salariul unui manager adevărat.

Aici cred ca s-a rupt jocul Simonei. E adevărat că ea a continuat în primele luni ale anului să facă rezultate, vezi turneele câștigate la Shenzen, Dubai și Indian Wells, dar cred că a jucat tot din șorici, cum se spune. Aducerea tânârului Victor Ioniță a dat-o efectiv peste cap. În lunile aprilie și mai a pierdut mai mereu devreme și a devoalat multe carențe și scăderi evidente. De pildă, ochiul meu de nespecialist a observat că primul serviciu este un dezastru, precizia loviturilor a scăzut mult, Simona și-a pierdut din încredere și din acest motiv nu mai caută mingile lungi, tușele, jocul ei rezumându-se la a întoarce în teren orice minge fără niciun pic de agresivitate.

De o jumătate de oră, de când s-a terminat meciul cu Mirijana Lucic-Baroni, asist la răstignirea Simonei atât pe site-urile românești, cât mai ales pe cel al WTA. Poate că și-o merită din cauza modului jalnic în care s-a prezentat azi, dar per-total ar merita mai multă clemență. Și când spun asta, mă gândesc la un exemplu personal.

Culmea, tot azi, am fost la ședința săptămânală de X-Body. De obicei, deși e un antrenament deosebit de greu, îi fac față fără probleme, ba chiar îl rog pe instructor să mărească progresiv duritatea antrenamentului, pentru a progresa. Însă, azi am fost penibil! Pur și simplu, după primele cinci minute, aproape că m-am prăbușit fizic. Apoi psihic, când mi-am dat seama că mă fac de râs. Am tras cu dinții cât am putut până la jumătatea antrenamentului (care durează 20 de minute), dar nu am mai rezistat și i-am cerut instructorului să facem pauză! Prima mea pauză de când fac X-Body! După asta, din 2 în 2 minute am cerut pauză, fiindcă simțeam că mă prăbușesc! Finalul a fost "apoteotic": în loc să termin în forță, să dau totul pe ultimele secunde, i-am solicitat masaj pe ultimul minut și jumătate. Practic, eram la pământ! Am terminat în genunchi! L-am întrebat pe Mihai din ce cauză am căzut așa cum n-aș fi crezut vreodată că e posibil. Mi-a zis că el crede că e oboseala acumulată în timp sau doar o zi mai proastă.

Asta spun și eu acum despre Simona: a avut o zi proastă. Se poate întâmpla oricui. Poate dacă ar fi avut o zi normală, nu ar fi luat bătaie în turul 2, dar la modul cum se prezintă de vreo două luni încoace, nici nu cred că ar fi ajuns prea departe la Roland Garros.

Simona Halep trebuie să schimbe ceva și sunt convins că o va face. Trebuie umblat la punctele slabe arătate (serviciu, lovitura de dreapta, strategie), la atitudine și la psihic. Eu deja cred că la Wimbledon se va prezenta mult mai bine, dar soarta ei este in propriile mâini. Mai mult profesionalism nu strică, balcanismul da!

PS - Ieri a plecat acasă cel mai lăudat tânăr jucător din circuitul masculin în ultimii ani, bulgarul Grigor Dimitrov. Din chiar primul tur! L-a urmat Eugenie Bouchard, marea speranță a tenisului feminin, cum i se spune. Deci hai să nu irosim tot arsenalul de pietre doar pe Simona...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

JURNAL DE CĂLĂTORIE (10): Djurgarden

Am învins balaurul Helicobacter pylori!

Piteștiul nu e în Oltenia!