Leo: a fi sau a nu fi!


 S-ar putea ca în seara asta să fie ceva putred în Los Angeles. Se acordă premiile Oscar și toată lumea speră ca Leonardo DiCaprio să primească, în sfârșit, statueta care recompensează cea mai bună prestație pentru un actor principal. Și nu prea sunt sigur că e corect, dacă Leo va lua Oscarul acum...

Să fim bine înțeleși, Leonardo DiCaprio este actorul meu preferat de la Hollywood. În plus, simpatia mea pentru el este amplificată de faptul că este născut în aceeași zi și același an cu mine, deci îl consider un fel de frate geamăn. Deci nu se poate spune că am un cui împotriva lui și de-asta zic că nu merită Oscarul acum...

Dar de ce tot vorbesc de "Oscarul acum"? Pentru că, din punctul meu de vedere, dacă Leo ar lua Oscarul acum, ar fi doar ca un premiu de consolare! Un premiu de consolare al juriului, nu neapărat al lui, pentru greșeala de a nu-l fi premiat până acum.

Leonardo DiCaprio ar fi trebuit să primească nominalizarea pentru The Revenant din postura de câștigător a cel puțin patru premii Oscar. În filmografia lui există roluri incredibile pe care Leo le-a făcut și nu înțeleg ce s-a întâmplat. Nu sunt critic de film, dar găsesc opinii ca a mea peste tot pe internet. DiCaprio a fost nominalizat până acum de 4 ori. Pentru prestațiile din The Aviator și The Wolf of Wall Street practic trebuia să primească statuetele cu felicitări și plecăciuni!

Și mai ciudat mi se pare că Leo a avut alte trei roluri impecabile, pentru care nici măcar nu a primit nominalizare! Este vorba de prestațiile din capodopera Titanic, cea din thrillerul misterios Shutter Island și de cea din mega-succesul Django Unchained! Trebuie să fii cel puțin rău intenționat ca să nu-l nominalizezi pe Leonardo DiCaprio pentru aceste trei roluri care au intrat în istoria cinematografiei!

Cei patru contracandidați în lupta pentru statuetă sunt Matt Damon (The Martian), Eddie Redmayne (The Danish Girl), Michael Fassbender (Steve Jobs) și Bryan Cranston (Trumbo). Ar fi incorect din partea mea să îmi dau cu părerea, atâta timp cât nu am văzut decât Marțianul dintre filmele nominalizate pentru "Cel mai bun actor în rol principal". Nu pot să fac, așadar, nicio comparație între Leonardo DiCaprio și ceilalți patru actori. Dar un lucru pot să-l spun: nu m-a convins în The Revenant :(

Filmul The Revenant este impresionant prin poveste, realizare, transpunere a ideii, scenografie și efortul supraomenesc depus pentru a filma în locuri imposibile. Dar rolul lui DiCaprio este destul de șters. Nu știu, poate că e vina scenaristului, care nu a fost foarte inspirat în a crea imaginea unui personaj impozabil. Adică se vede că DiCaprio scrâșnește acest rol, se chinuie să-l facă impresionant, dar nu prea reușește, și asta nu e vina lui. Frate, să ai la îndemână un supraviețuitor al unui atac criminal al unui urs grizzly, în munți și în plină iarnă, iar tu să îți bați joc de poveste, asta da bilă neagră imensă!

Eforturile actorului sunt bagatelizate de gafele scenaristului! Cum să-l bagi în apă înghețată o jumătate de zi și să crezi că un om (nu mai punem la socoteală că era slăbit fizic, nemâncat de vreo 2 săptămâni și în recuperare) poate supraviețui hipotermiei? Sau în scena cu dormitul în carcasa calului, să crezi că se dezbracă seara de hainele ude și le îmbracă dimineața uscate... WTF! În mod normal, la temperaturile alea de sub 0 grade Celsius, hainele lui Hugh Glass ar fi putut fi sprijinite de copaci, atât de înghețate ar fi devenit.

Lăsând la o parte scena atacului ursului, care este SEN-ZA-ȚI-O-NA-LĂ, dar care este meritul regizorului, singura scenă în care am fost impresionat de prestația lui Leonardo DiCaprio este cea de la final, când Glass se luptă cu Fitzgerald (interpretat de Tom Hardy) pe malul râului. Scena e foarte realistă prin duritatea cadrelor și prin naturalețea mișcărilor. Este o bătălie între doi lei răniți de moarte, dar care își caută fiecare ultimele resurse fizice pentru a-i da lovitura finală celuilalt. Dacă tot filmul, Leo ar fi avut scene dintr-acestea, poate că nu mă mai îndoiam acum de oportunitatea câștigării Oscarului.

Site-ul thrillist.com a realizat, folosind mai multe criterii, un TOP 20 al rolurilor lui Leonardo DiCaprio. Vă vine sau nu să credeți, dar The Revenant (care în sine este o capodoperă) ocupă abia locul 14!!! TOP 3 este format din Lupul de pe Wall Street (locul 1), Aviatorul (locul 2) și Titanic (locul 3). Deci ce vorbim noi aici?

Concluzia: dacă Leo va lua Oscarul va fi nu pentru că l-a meritat în 2016, ci pentru că nu l-a luat în 1997 (Titanic), 2004 (Aviator), 2010 (Shutter), 2012 (Django) și 2013 (Lupul).

Comentarii

EmaPirciu a spus…
In Titanic nu mi-a placut. Era maxim de frumos si aveam casa plina de postere, dar doar pentru aspectul fizic. Mi-a placut in Marele Gatsby, desi vad ca site-ul mentionat de tine pune acest rol pe locul 13. Filmul nou nu l-am vazut, nu m-au impresionat nici trailerul, nici recenziile. Mi-a mai placut in ala cu visele si in Lupul de pe wall Street. Mai are timp, oricum. Va mai avea roluri.
Canguru' a spus…
Rolul lui din The Revenant se bazează pe ideea de răzbunare. Nu pe urs, care a fost aproape să-l omoare, ci pe Fitzgerald, cel care i-a omorât băiatul chiar sub ochii lui, când era în convalescență. Or, după ce îl repune pe picioare, scenaristul uită de ideea de răzbunare și o dă pe supraviețuire! Cum se ferește de indieni, cum mănâncă ficat crud de bizon, cum se încălzește în carcasa unui cal mort... Și abia la final mai e o luptă în care îl omoară pe Fitzgerald. WTF?
După ce am scris articolul ăsta m-am tot întrebat ce aș fi putut eu să fac ca rolul să fie mai interesant. Și mi-au venit în cap zeci de idei. Aș fi mizat totul pe ideea de răzbunare. Păi dacă singurul scop în viața care aproape ți s-a scurs din corp este acela că vrei să răzbuni moartea copilului tău, nu e normal să-ți canalizezi eforturile către asta? Mintea, creierul, gesturile, încleștarea gurii când muști din ficat, îmbrățișarea caldă a leșului rece al calului, totul trebuie să fie focusat pe răzbunare! Aș fi conceput astfel rolul încât spectatorul din sală să sară el din scaun ca să-l omoare pe Fitzgerald, să nu aștepte să îi facă treaba un muribund.
Raluca Nicula a spus…
Cel mai mult mi-a placut in Lupul de pe Wall Street, desi nu am vazut The revenant. De curand, l-am admirat intr-un film genial, jucand rolul unui copil cu handicap (cred ca nu avea mai mult de 10 ani, dar a jucat impecabil!!!). E un actor care pentru mine a fost o mare surpriza, dupa Titanic (unde a avut un rol fara sclipire, dupa parerea mea). Altfel, pentru mine, Damon îi este superior!
Canguru' a spus…
Da, în Lupul a fost genial! GE-NI-AL!!! Joc actoricesc perfect. Nu știu cum e să fii drogat, dar el a interpretat perfect momentul. Cum se târăște la mașină, pe scări...
Cât despre Matt Damon, să știi că, fără a fi excepțional, a făcut un rol mai bun în Marțianul decât Leo în Revenitul :)

Postări populare de pe acest blog

JURNAL DE CĂLĂTORIE (10): Djurgarden

Am învins balaurul Helicobacter pylori!

Piteștiul nu e în Oltenia!