Piteştiul, oraşului corturilor

Obişnuit de pe vremea fostului primar să întindă corturi de pomană în centrul oraşului, unde se împărțeau gratis sarmale, mămăligă, țuică şi alte delicatese, actualul primar nu se dezminte şi zi de zi ne aduce aminte că Piteştiul a fost atestat documentar ca un târg.

 Oraşul arată groaznic! În loc ca centrul oraşului să fie mândria localității, ca peste tot în lume, la Piteşti este pur şi simplu un bâlci nenorocit, de țară. Corturile oribile pe care le vedem unde dăm cu ochii m-au inspirat să vă spun 10 lucruri mai puțin cunoscute despre Piteşti:

1. Pe surse istorice se spune că un iscusit conducător dac, pe nume Ionichetes, a amplasat un cort pe malul râului Argessis.

2. În realitate, pe 20 mai 1388 are loc prima atestare documentară a Piteştiului. Se pare că Mircea cel Bătrân se afla într-un cort când a scris despre "hotarul Piteştilor".

3. Pe vremea lui Ceauşescu, români din toată țara veneau la Piteşti ca să stea cu zilele la coadă, să-şi cumpere Dacii. Fiindcă nu aveau bani de hotel, îşi amplasau corturile în centrul oraşului.

4. Inițial, FC Argeş însemna Fabrica de Corturi Argeş şi îşi avea sediul la stadion, alături de pista de încercare pentru corturi. Dar a venit Dobrin şi a început să se joace cu o minge, după care fabrica şi-a schimbat domeniul de activitate.

5. Surse neverificate spun că supranumele Piteştiului trebuia să fie "Oraşul Corturilor", nu "Oraşul Lalelelor". La prima ediție a "Simfoniei Corturilor", un olandez a fost refuzat de o piteşteancă, astfel că a părăsit camionul cu lalele în centrul oraşului.

6. Activitatea Salvamontului Argeş a pornit cu corturile închiriate de la Primăria Piteştiului.

7. Moda corturilor pentru nunți a început la Piteşti şi s-a extins în toată țara. N-ați văzut că luminile din Ballroom-urile astea sunt alb-violet?

8. Toamna trecută, Steaua a venit să joace la Piteşti câteva meciuri. Steliştii au cerut o sală de conferințe de presă, fiindcă stadionul "Nicolae Dobrin" nu avea. Ionică a ridicat un cort...

9. USR Argeş a cerut amplasarea unui cort pentru strângerea de semnături, dar Primăria a spus că singura autorizație rămasă e pentru vânzarea de gogoşi.

10. Cârcotaşii spun că centrul Piteştiului este de fapt depozitul în aer liber pentru corturi al Primăriei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

JURNAL DE CĂLĂTORIE (10): Djurgarden

Am învins balaurul Helicobacter pylori!

Piteștiul nu e în Oltenia!