Ajax câștigă un meci dificil, cu ajutorul a doi puști de 17 ani

Astăzi, Ajax Amsterdam a avut un meci dificil la Utrecht, pe terenul unei echipe extrem de incomode. Ajax se află în acest moment într-o cursă disperată de urmărire a liderului Feyenoord și nu își permite niciun pas greșit. Dominată destul de copios în prima repriză de echipa gazdă, Ajax a găsit resursele să scoată o lovitură de la 11 metri, dar pe care veteranul Lasse Schone a ratat-o.

Era clar că antrenorul Peter Bosz trebuia să facă o mutare de geniu pentru a debloca meciul, altfel acesta se îndrepta către un meci egal sau, de ce nu, către o înfrângere, deoarece Utrecht a prins curaj după penalty-ul ratat. Și Bosz face chiar două mutări în minutul 74, dar în fața cărora am rămas mască! Scoate doi jucători cât de cât experimentați și introduce doi puștani de doar 17 ani: Matthijs De Ligt și Justin Kluivert!

Da, aveți dreptate, Justin este fiul lui Patrick Kluivert, atacantul care aducea Ajaxului Liga Campionilor în memorabila finală din 1995 cu AC Milan, arbitrată de Ion Crăciunescu! Justin a debutat etapa trecută la echipa mare a Ajaxului, deci se afla acum la abia a doua apariție în Eredivisie.

Ei bine, cei doi au adus acel suflu tineresc care te scoate din minți, dacă ești un adult molcom. Justin, cu două curse nebune pe partea dreapta, a destabilizat apărarea Utrechtului și, dintr-o fază făcută de el, Ajax a deschis scorul și a câștigat până la urmă cu scorul de 1-0.

Despre curajul nebun al antrenorilor de la Ajax am mai povestit pe blog, aici. Acum trei ani, Franck de Boer îl băga în minutul 80 pe Riedewald la un meci în care Ajax era condus pe teren propriu cu 0-1, iar în 10 minute, puștiul de 19 ani, care atunci debuta în Eredivisie, marca ambele goluri ale victoriei, deși el este fundaș central!

Acum câteva zile am scris pe Facebook (e o platformă mai la îndemână decât blogul) că Ajax Amsterdam se pregătește să vândă un jucător la un club din Franța și, astfel, va ajunge la un prag de 80 de milioane de euro încasați pe vânzările de jucători numai în acest sezon! Era vorba de Anwar El-Ghazi, dorit de Lille pe suma de 7 milioane de euro. Deocamdată, transferul a intrat în impas și nu se știe dacă se va mai face, întrucât azi este ultima zi de transferuri în Europa.

Vorbesc aici despre capacitatea acestui club extraordinar de a se regenera imediat. Iată doar două exemple: l-a cedat pe Milik la Napoli pentru 32 de milioane și a titularizat în locul lui pe puștiul de doar 19 ani, Kasper Dolberg. În paranteză fie spus, zilele trecute Ajax a refuzat 20 de milioane de euro de la Borussia Dortmund pentru Dolberg! Apoi, l-a dat la Barcelona pe portarul Cillessen pentru 13 milioane și l-a împrumutat pe Onana, de la Chelsea.

În meciul de azi, despre care am scris la început, Ajax a avut o medie de vârstă de 22 de ani și 10 luni, medie crescută de Lasse Schone, care are 30 de ani. După schimbările efectuate, Ajax a încheiat meciul cu medie de vârstă cu un an mai mică, deci practic victoria a obținut-o o formație în vârstă de 21 de ani și 10 luni.

De câțiva ani buni, Ajax descoperă tinere talente (nu neapărat toți sunt crescuți în celebra academie De Toekomst), le promovează prin intermediul propriei echipe și le vinde pe sume imense. Apoi, pune în locul lor tineri fotbaliști despre care nu se știe nimic, dar care vor ajunge, în 3-4 ani, să fie vânduți la rândul lor pe zeci de milioane de euro. Exemple sunt enorm de multe, plecând de la Zlatan Ibrahimovic, Luis Suarez și Alderweireld (cel mai bun fundaș din Premier League), și terminând cu olandezii Sneijder, Huntelaar sau Blind. Nu mai vorbesc de Eriksen, care a venit la Amsterdam la vârsta de 16 ani direct din Danemarca, iar în 5 ani s-a transferat pe 18 milioane la Tottenham, iar acum a ajuns la o cotă de transfer de 31 de milioane de euro, conform transfermarkt.

Sigur, acest mod de a face performanță nu putea să nu aibă și minusuri. Regretatul Johann Cruyff a criticat în nenumărate rânduri managementul lui Ajax, club în care era membru de onoare în Consiliul Director. Cruyff i-a acuzat pe actualii conducători că au renunțat la marea performanță în detrimentul banilor, și nu se poate spune că nu are dreptate. În zilele de azi, Ajax vinde jucătorii de mare valoare în momentul în care ajung la 21-22 de ani. Dacă i-ar ține până la 27-28 de ani, ar putea să atace din nou fazele superioare ale Ligii Campionilor sau Europa League, acolo unde Ajax mai ajunge în primăvară doar sporadic.

Dar, cu toate că mai e eliminată de Steaua, mai pierde un titlu în ultima etapă în fața unei echipe deja retrogradate, sau mai face nu-știu-ce prostii, Ajax rămâne un fenomen aproape unic în fotbalul mondial și este foarte interesant de urmărit ce se va întâmpla cu acești doi tineri de 17 ani care au fost în stare să decidă un meci.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Piteștiul nu e în Oltenia!

Andrei Penescu scri-e la TOP

Am învins balaurul Helicobacter pylori!