India, noua superputere a lumii?

Recent am terminat de citit o carte scrisa de miliardarul american Donald Trump impreuna cu unul dintre cei mai mari vizionari din domeniul finantelor, Robert Kiyosaki, "De ce vrem sa fii milionar". Cartea e un best-seller in SUA, dar cred ca mai degraba datorita autorilor si mai putin continutului, pot spune ca am citit carti mult mai bune, una dintre ele scrisa chiar de americanul de origine hawaiiana. Sigur, am retinut unele chestii foarte interesante, dar cartea mi se pare diluata, se reiau unele principii de mai multe ori, aceleasi principii care au mai fost enuntate de cei doi si in alte aparitii.

Insa, cel mai mult m-a incantat un pasaj in care Donald Trump, unul dintre cei mai inteligenti oameni din lume, vede in 2006 ascensiunea fulminanta a Indiei, in detrimentul marilor puteri economice ale lumii: SUA, China, Marea Britanie sau Germania. Trump spune ca a facut un drum in India in 2005 si, incantat de ce a vazut acolo, s-a documentat si a descoperit multe chestii interesante care vor face din acest popor cel mai important in urmatorii 5-10 ani, in jurul caruia se vor invarti stapanii actuali ai lumii! Sigur, stim si noi din filmele americane ca indienii au ocupat cele mai mari posturi de conducere la marile companii de peste Ocean, detronandu-i pe israelieni, sau ca jumatate din populatia angajata a SUA este tot de origine indiana, dar inca mi-e greu sa cred ca India va fi urmatoarea superputere economica a lumii!

Iata cateva dintre argumentele interesante gasite de Trump:
- India este cea mai mare si cea mai veche civilizatie neintrerupta;
- India nu a invadat niciodata un alt stat;
- India are cea mai mare democratie din lume;
- India e unul dintre putinele state din lume care si-a castigat independenta fara violenta;
- Arta navigatiei s-a nascut pe raul Sindh acum 6.000 de ani;
- Sanscrita este mama tuturor limbilor europene;
- India a fost cea mai bogata tara din lume pana in secolul al XVII-lea, cand a fost invadata de englezi;
- Sahul a fost inventat in India;
- India a inventat sistemul numerelor. Albert Einstein a spus: "Datoram mult indienilor care ne-au invatat sa numaram, lucru fara de care nu s-ar fi facut nicio descoperire stiintifica importanta";
- Algebra, trigonometria si analiza matematica isi au originea in India;
- Valoarea lui "pi" a fost pentru prima data calculata de matematicianul Budhayana si tot el a explicat conceptul a ceea ce stim ca este "teoria lui Pitagora", in secolul VI, adica cu mult, mult inainte.

PS - Si cand te gandesti ca aceasta carte a fost scrisa si publicata de Donald Trump inainte ca lumea filmului sa fie bulversata de "Slumdog Millionaire", film care a cucerit in 2009 nu mai putin de opt Oscaruri, si nu din pozitia de film strain, ci din cea de film participant direct in competitie!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

JURNAL DE CĂLĂTORIE (10): Djurgarden

Am învins balaurul Helicobacter pylori!

Piteștiul nu e în Oltenia!