Şi dacă interlopu' are dreptate?

Risc acum să-mi atrag oprobiul public al întregii ţări, să fiu scuipat de mame şi taţi, chiar înjurat de mame şi taţi... Nici eu nu sunt sigur că eu sunt cel care scriu următoarele. Dar dacă...

Întotdeauna m-am considerat un om cinstit, iar atunci când a trebuit să emit o judecată, am făcut-o după ce am analizat problema din toate unghiurile posibile. Deh, deformaţie profesională... Că le am şi eu p'ale mele, asta e, nimeni nu e perfect... A auzit toată lumea de cazul bătrânelului din Craiova, mort fiindcă a fost bătut pe trecerea de pietoni de către un interlop, pentru că se mişca prea încet. Aşa ni s-a spus la ştiri, cazul a fost prezentat melodramatic, cu fetiţa care întreabă mereu de "tataie". Şi eu în primele zile ale scandalului l-aş fi omorât cu mâna mea pe olteanu' împuţit care a făcut treaba asta. Dar dacă...

Azi citesc o declaraţie a interlopului în Gândul. Nu o reproduc, vă dau link. Tziganu' borât spune că a fost provocat, că moşulică a vrut să dea cu pietre în maşină. Că i-a dat o palmă şi i-a băgat mâna-n gât. Atât! Eu nu cred că doar atât i-a făcut şmecheru' de cartier actualului mort. Dar dacă...

Hai să nu mă mai lungesc. Există şi posibilitatea ca cioara (să mă scuze gingaşele păsărele) să aibă dreptate! Exact acelaşi lucru l-am păţit şi eu, iar prietenii mei ştiu povestea, fiindcă le-am spus-o de fiecare dată când auzeam discuţii cu pistoale, bâte, nervi şi alte alea în maşini. Mă dădeam exemplu, ca să îi conştientizez că nervii la volan te pot duce într-o situaţie neplăcută. Să nu se înţeleagă că dau vina pe mort, dar bătrânelul poate chiar l-a incitat pe interlop, poate că s-a enervat peste limita admisă de inima lui slăbită...

În iarna anului 2001 eram la Slatina. Deh, păţanii cu olteni... Eram la volan, pe jos era o pojghiţă solidă de polei. Tocmai mă pregăteam să trec printr-un semafor şi să virez la stânga. Mergeam încet, aveam, cred, 20-25 km/h. Exact când am trecut pe sub semafor, culoarea lui a devenit galbenă. Imposibil să opresc, aşa că mi-am continuat drumul. Viteza mică cu care rulam din cauza poleiului a făcut ca, atunci când m-am înscris pe linia mea de mers, pietonii să aibă deja verde. Şi pe trecere, tot polei... Doi bătrânei, cam 70-75 de ani, soţ-soţie, se ţineau de braţ. Mi-am dat seama de pericolul iminent (aş fi intrat în ei), aşa că nici măcar nu am claxonat, ca să nu-i sperii, ci am preferat să bag frâna de motor şi mă opresc în bordură, lucru pe care l-am şi făcut!


Fericit că nu s-a întâmplat nimic, mă pregăteam să îmi reiau cursul, când mă trezesc cu moşul, disperat, că-mi dă nişte şuturi în portieră! Mă uit la el, mă înjura de mama focului, că era să-l omor, că am trecut pe roşu, că el era pe verde... Deschid geamul şi încerc să-i explic că, de fapt, i-am salvat viaţa şi că nu am trecut pe roşu, dar din cauza poleiului am depăşit târziu intersecţia. Degeaba, moş-olteanu' e în pragul unei crize de nervi, s-a agăţat de geam şi trăgea de el, ca şi când voia să-l scoată din ţâţâni. În tot acest timp, mă înjura şi mă scuipa. Atunci m-am enervat şi am împins cu violenţă portiera, hotărât să mă dau jos la el. Bou' dracu' a resimţit lovitura cu portiera, s-a dezechilibrat şi a căzut pe spate! "Nu înţelegi că te-am ferit, dobitocule!", m-am oţărât şi eu la el, deşi mi se întunecase şi mie mintea şi voiam să-i dau un pumn în faţă. Atunci moşu' s-a potolit, s-a ridicat cu greu de jos, şi-a luat baba şi a plecat mai departe. Cred că s-a speriat de reacţia violentă a mea. Cu greu m-am potolit şi eu, apoi m-am tot gândit că, dacă-i dădeam una, îl omoram pe loc, la ce şubred era.

Acum, că situaţia mea pare să se fi repetat la Craiova, deci tot în Oltenia, unde oamenii sunt crizaţi rău, stau pe gânduri. Sigur, îmi pare rău de mor de fetiţă, de părinţii ei... Dar dacă interlopu' are dreptate...?

Comentarii

adc a spus…
Dacă interlopu' are dreptate, o să facă pârnaie, fiind nevinovat. Dacă nu, nu - c-aşa e-n România ;) :)))
Canguru' a spus…
Ar fi abject să ne spălăm pe mâini în purul stil românesc, "mortu' e de vină", dar nici să aruncăm toată vina în cârca unuia care a fost provocat. Posibil ca, din cauza enervării şi a emoţiilor prin care a trecut atunci, bătrânelul să fi dat colţu'
silavaracald a spus…
Da, oricum o încurcă puştiul ăla furios. Adevărul nu-l ştiu decât cei doi şi eventualii martori.
Ca şofer, şi eu am păţit o chestie asemănătoare cu a ta. Tot iarna, pe polei. Am scos capul pe geam şi am urlat către bătrânelul "meu" (scuzaţi-mă!): "Tâmpitule, dacă te omoram sau te schilodeam, poate că făceam puşcărie sau scăpam cu o amendă, dar tu dădeai colţul, idiot bătrân!" A rămas cu gura căscată, fără replică, pentru că nu se aştepta la aşa ceva din partea unei doamne ca mine. Da, dar tot doamnă eram şi când mă bălăcărea, în văzul tuturor!
Canguru' a spus…
Eu m-am lecuit de atunci sa mai ripostez in trafic, pentru ca nu stii peste ce nebuni dai.

Si mi s-a mai intamplat o faza in Bucuresti, cand un descreierat ca i-am taiat calea (vina mea, recunosc) s-a dat jos din masina cu pistolul in mana, desi eu recunoscusem si ridicasem mainile, sa-mi cer scuze. Si nu va inchipuiti ca ii pusesem viata in pericol, ca sa reactioneze violent, ci pur si simplu l-am vazut tarziu iesind dintr-o parcare, iar el venea tot de pe un drum lateral, cu viteza mica.
Oana a spus…
Indiferent cat l-ar fi enervat, asa ceva nu se face. Ca la cati ma enerveaza pe mine pe metru patrat si la cati ma provoaca, ar trebui sa-i impusc pe toti sub pretextul ca m-au provocat. Deci logica asta cade din start.
Canguru' a spus…
Da Oana, dar nici sa stau sa fiu injurat de mama (moarta) si sa fiu scuipat, indiferent cat de calm as fi, o iau pe campii... Si macar daca as fi fost de vina!
sgreader a spus…
E absurda ideea de a-ti varsa nervii luand la bataie pe oricine mai ales un om in varsta. Oricare ar fi fost starea soferului, indiferent, putea sa-i moara si masa si tot nu avea dreptul sa se enerveze ca sa bata un batran pe trecere.
Eu vad altfel lucrurile. Smecherul in cauza sigur este unul din aceia carora prin tupeu si violenta li se cuvine totul. Si din pacate sunt foarte multi dobitoci care stiu sa dea cu pumnul pentru a-si face dreptate.
Siii... nu te pune cu prostul ca apoi te identifici cu el.
sgreader a spus…
Update: Cangurul: Am facut o gafa prin comparatie. Scuze, chiar a fost fara intentie. No offens, please.
Canguru' a spus…
Sorin, am înţeles ideea, stai liniştit, nicio ofensă!

De acord cu tine, numai dacă te uiţi la faţa lui şi îţi dai seama ce infractor e. Ceea ce am încercat eu să spun este că nu sunt atât de convins de faptul că palma şi mâna în gât au condus la moartea bietului bătrân, ci mai degrabă starea de iritare şi de nervi premergătoare. Am povestit păţania mea ca să se ştie că există moşi isterici, mai ales în Oltenia, iar la vârsta lor orice emoţie mai accentuată le poate dăuna!
silavaracald a spus…
Isterici există peste tot, nu doar în Oltenia. Acolo or fi mai mulţi, că deh, au sângele mai fierbinte.
Apropos de remarca lui Sorin, există şi varianta: "Nu te pune cu prostul, că te aduce la nivelul lui şi te bate cu experienţa!"
O zi bună tuturor! :)
Razvan a spus…
Adi, iti dau credit esti baiat de bun-simt...Gandeste-te totusi la varianta urmatoare: omul poate a fost scos din sarite de bietul batran, dar sub nicio forma nu trebuia sa reactioneze in halul ala!!Pai tu ai asemenea comportament cand omul era cu nepotica la plimbare?Inseamna ca nu ai nimic uman in tine si iti meriti soarta.
Multumesc pentru atentie:)
Canguru' a spus…
Razvan, corect! De fapt, tot ce s-a spus aici e corect, privind strict dintr-un singur punct de vedere. De-aia zic mereu ca adevarul e undeva la mijloc

Postări populare de pe acest blog

JURNAL DE CĂLĂTORIE (10): Djurgarden

Am învins balaurul Helicobacter pylori!

Piteștiul nu e în Oltenia!