Jurnal Mondial (1)

E cam ciudat să mă apuc, după o săptămână şi jumătate, să scriu un jurnal al Campionatului Mondial, dar nici nu vreau să-mi transform blogul într-unul de fotbal. Aşa că pentru prietenii mei microbişti am să scriu din când în când părerile mele despre Mondial.

Ieri s-a încheiat etapa a doua a partidelor din grupe şi de azi încep emoţiile, fiindcă de acum încolo echipele vor juca cu sabia deasupra capului. Ca o părere personală, sunt extrem de mulţumit că una dintre cele două echipe (singurele) care şi-au asigurat matematic calificarea în faza optimilor e Olanda. Alături de ea e Brazilia, despre care scrisesem în previziunile mele că nici nu va trece de grupe. OK, m-am înşelat, dar continui să cred că Brazilia nu va atinge semifinalele, poate nici chiar sferturile. Să vedem... Şi mai sunt fericit că Argentina şi Portugalia au practicat un joc superb, conform aşteptărilor.

Înainte de a începe analiza pe grupe, să atrag atenţia că prea mulţi s-au grăbit să cânte prohodul Italiei, Angliei şi Spaniei. Cele trei sunt nişte forţe şi o vor dovedi în cea de-a treia etapă. Oricum, nu ştiu de ce se mai miră cineva de parcursul Italiei, ştiindu-se faptul că macaronarii încep foarte prost fiecare turneu final. În schimb, sunt mulţumit că Franţa pleacă acasă cu coada între picioare, adică exact ce am presupus. Când îl ai pe Domenech antrenor şi te încăpăţânezi să-l foloseşti pe Anelka înaintea lui Henry, nu e nicio surpriză că nu treci de grupe două turnee finale la rând (2008 şi 2010).

Grupa A. Uruguay şi Mexic vor merge mai departe, spre disperarea francezilor şi a gazdelor. Când toată lumea le vedea calificate mai departe pe Franţa şi Africa de Sud, eu am mizat în primul rând pe Uruguay (care are un atac mortal, Forlan - Suarez) şi speram pentru mexicani.

Grupa B. Argentina e de departe cea mai bună din grupă. Va avea de tras azi cu grecii lui Rehhagel, dar Messi şi ceilalţi nu se pot încurca, chiar dacă vor mai odihni dintre titulari... Şi pentru că grecii au meci greu, cred că alături de pume vor merge în optimi coreenii de sud.

Grupa C. Aici lucrurile par cele mai încurcate. Slovenia e lidera grupei, dar nu o văd rezistând în ultimul meci contra Angliei. Rooney, Gerrard şi Lampard vor învinge clar şi vor trece mai departe, alături de americani, care sunt în stare să bată pe Algeria. Aşadar, încă o dată previziunile de dinainte de Mondial par să se adeverească.

Grupa D. Idem cu grupa C. Ghana trebuie să reziste forţei de joc a germanilor şi nu cred că va reuşi, aşa că a doua calificată se va decide dintre Australia şi Serbia. Favorită e Serbia, care poate spera şi la un egal, în timp ce australienii şi dacă îi bat pe sârbi, nu au garantat locul în optimi, fiind posibil să-i trimiotă acolo pe... ghanezi!

Grupa E. Aici un lucru e clar: Olanda merge sigur mai departe, indiferent de ce va face în ultimul meci, contra Camerunului, africanii având 0 puncte. Ca la EURO (în meciul cu România), Olanda va trimite pe teren o a doua echipă, dar asta nu înseamnă că nu poate să bată. Derby-ul grupei va fi Japonia - Danemarca. Europenii trebuie neapărat să câştige, egalul neajutându-i. Dar danezii au demonstrat că pot să se concentreze în momentele grele.

Grupa F. Italia trebuie să bată Slovacia pentru a fi sigură 100% că se califică. Ce, credeţi că e imposibil să nu bată? Elevii lui Lippi vor avea un cuvânt greu de spus la acest Mondial. Se vehiculează că şi cu un egal trec mai departe. Calculele aşa spun, dar azzurri vor învinge sigur. Şi alături de ei, îi văd pe paraguayeni în optimi, fiindcă au jucat extrem de bine până acum.

Grupa G. Brazilia - Portugalia e un meci de care pe care. Matematic, portughezii ar mai trebui să aibă emoţii pentru calificare, numai că acest superb 7-0 de ieri le asigură siguranţa în partida-spectacol cu brazilienii. Mizez pe Cristiano Ronaldo şi compania în confruntarea cu brazilienii, după care ambele echipe vor trece mai departe în faza următoare.

Grupa H. Spania trebuie să bată pe Chile ca să se califice, şi vă asigur că nu va fi uşor! Chilienii sunt tari, dar nu atât de tari încât să se pună în faţa campioanei Europei. Iar victoria lor la orice scor, coroborată cu victoria Elveţiei în faţa Hondurasului, o va aduce pe formaţia din Ţara Cantoanelor în optimi. HOPP SWITZ (urarea elveţienilor, pe care am învăţat-o acum doi ani la EURO)!

Comentarii

m@ri@n a spus…
e posibil ca azi sa nu fie un egal pentru ca nici mexic nici uruguay nu vor sa joace cu argentina.
EmaPirciu a spus…
Da, si eu vreau sa vad Brazilia Portugalia.
Ileana Andrei a spus…
Si eu vreau tot Brazilia- Portugalia sa vad. Adi, sa ma anunti daca se intampla...sunt foarte dezinteresata de acest campionat. Am incercat sa ma uit la Italia- Noua Zeelanda (parca) si nu am putut de vuvuzelele alea. Doamne ce tampenie? Nu inteleg cum se concentreaza sportivii pe teren. Bine...sunt profesionisti, na!
Canguru' a spus…
Brazilia - Portugalia va fi vineri, de la ora 17. Indiferent de scor (bine, nu luam in calcul aberatii de 5-0 pt Brazilia), ambele merg in optimi.

Ile, despre vuvuzele am atras atentia de acum un an, de la Cupa Confederatiei, ca vor deranja multa lume. Au fost acceptate doar pt ca fac parte din cultura poporului sudafrican, altfel ele sunt interzise pe orice alt stadion din lume pt simplul motiv ca sunt obiecte contondente

Marian, good point!

Postări populare de pe acest blog

JURNAL DE CĂLĂTORIE (10): Djurgarden

Am învins balaurul Helicobacter pylori!

Piteștiul nu e în Oltenia!