Cum am dat jos 14 kg!

Sunt mandru de mine! Azi am incheiat ultima etapa din programul pe care mi l-am propus la inceputul acestei veri, si pot spune ca a fost un succes! Am slabit de la 1 iunie si pana acum 14 kg rational, atent la toate detaliile si sanatos. Azi am constatat ca am ajuns la 75 kg, greutate pe care nu-mi aduc aminte sa o fi avut vreodata. Ma simt excelent din punct de vedere fizic si psihic si parca sunt gata de o noua viata. Bineinteles ca nu s-a terminat totul aici, de acum incolo va trebui sa fiu foarte atent ca sa nu pun la loc nici macar 5 kg. Fara vreun studiu de specialitate, am ajuns sa stiu aproape totul despre nutritie si slabire sanatoasa, asa ca daca aveti intrebari, puteti sa mi le adresati oricand.

Normal, se impun unele intrebari despre acest program pe care mi l-am impus. De ce, cum, de unde, cat de greu, etc... Voi incerca sa raspund in mare la ele, si in acelasi timp va voi impartasi din experienta mea acumulata in aceasta perioada.

1. De ce? Normal, prima intrebare pe care eu insumi mi-am pus-o, a fost de ce sa slabesc? La sfarsitul lunii mai aveam 89 kg la 1,82 m, si nu pot spune ca eram gras. M-am considerat mai mereu plinut, cu toate ca sub stratul adipos pe care l-am pus intre anii 1997-2009 simteam ca inca mai exista bruma de muschi acumulata in anii in care am facut sport. Dar am constatat ca la un interval de 2-3 ani, pun pe mine 2-3 kg, si perspectivele nu erau dintre cele mai bune. Fiindca mi-am propus cu foarte mult timp in urma ca niciodata sa trec peste 90 kg, apropierea barierei m-a pus pe ganduri.
2. Cum am facut? Satul de sfaturi hazlii din reviste de profil sau de la emisiuni tv, am pornit pe cont propriu o mica documentare. Am vrut sa inteleg cum functioneaza organismul, de ce are nevoie zilnic si asa am ajuns la concluzia ca pot de unul singur sa-mi coordonez programul, fara a apela la ajutorul cuiva. Astfel, mi-am propus sa lucrez pe etape, pentru a nu face o greseala si a ma opri. Cum ar spune un antrenor celebru, am facut "baby steps" (pasi mici). Astfel, in prima faza mi-am propus ca in prima luna sa-mi micsorez stomacul, sa mananc mai putin dar fara sa ma infometez, sa elimin produsele "bombe calorice" si sa nu mai bag nimic in gura dupa ora 19. Fara sport absolut deloc, desi eram tentat foarte tare de un abonament la sala. Asadar, am eliminat cartofii, carnea, painea si dulciurile si m-am concentrat numai pe prospaturi: rosii, castraveti, salata si conserve de ton. Astfel, in prima luna am ajuns de la 89 kg la 82 kg, fara a misca un deget. De la 1 iulie si pana acum, am continuat sa mananc rational, dar am introdus si sportul in program, acasa insa, si uite asa am ajuns azi la 75 kg!
3. Cat de greu a fost? Fara a fi lipsit de modestie, mi s-a parut a fi extrem de simplu, daca am fost corect cu mine si nu am trisat. Mi-am acordat in fiecare duminica un rasfat de cartofi prajiti, friptura sau ciocolata, dar n-am exagerat. In plus, faptul ca vedeam cum se duc asa de usor kilogramele mi-a dat un avant puternic. Sper sa nu fie greu de acum incolo! Sunt foarte multumit, deoarece eu cred ca acum ma aflu in cea mai buna forma a vietii mele, niciodata nu am aratat fizic mai bine. Dar, acum sunt mai motivat si vreau sa arat si mai bine!

Trucuri si legende false despre diete:
Mi-am propus sa ajung la 75 kg la sfarsitul lunii august, dar iata ca s-a intamplat mai devreme. Unii ar spune ca nu au doua luni si jumatate din viata sa se dedice unei diete "cu cap", iar altora poate ca li s-ar parea "la ani lumina" termenul. Insa, vremea trece extrem de repede daca te concentrezi la ceea ce ai de facut si daca vezi rezultate vizibile. Vreau sa trec la liniuta cateva dintre conceptele gresite pe care le-am tot intalnit in ziare in ultimii ani despre diete, dar si sa dau unele sfaturi care mie mi-au fost de mare folos!
1. Pacaleste foamea!
- Goleste frigiderul. Sa nu credeti ca nu mi-a fost foame de mii de ori in aceasta perioada, dar nu m-am aruncat in frigider pentru simplul fapt ca nu aveam nimic in frigider! Tot ce doream sa mananc, imi cumparam cu 30 de minute inainte, nu mi-am facut provizii niciodata, nici macar pe o zi intreaga!
- Fa-ti de lucru in casa. O alta metoda de a pacali foamea a fost sa imi fac de lucru ori de cate ori imi venea sa infulec un oras intreg! Asa am ajuns ca in perioada asta sa repar tot ce se putea repara in casa, sa trag prize, sa pozez cabluri, sa spal covoarele de zeci de ori, sa mut mobila si orice alte treburi gospodaresti.
- Mergi mult pe jos. Chiar daca multi cred ca mersul pe jos iti provoaca foame, eu am descoperit ca provoaca... somn! Asa ca atunci cand simteam fiori la stomac, plecam in oras la o plimbare pe jos, de cativa kilometri! Intors acasa, adormeam instantaneu! In plus, mersul pe jos a contribuit foarte mult in prima luna la substituirea sportului din program. Mi-am recapatat tonusul, iar atunci cand am inceput alergarile si alte exercitii, mi-a fost foarte usor.
2. Legendele aiurea ale dietelor!
- Mananca de multe ori pe zi! Cea mai mare prostie! Daca citesti revistele feminine si masculine, ele iti spun toate ca cel mai bine e sa mananci de cel putin 5 ori pe durata unei zile! Pai isi inchipuie redactorii respectivi ca cei care vor sa slabeasca sunt cumva niste mofturosi la mancare? Pai daca ii pui sa manance de cinci ori pe zi, ei vor hali 5 mese copioase, pentru ca nu se pot abtine. Eu dimineata beam doar o cafea mare si tare, la ora 14 mancam ceva mai consistent, dupa care la ora 19 serveam doar fructe cu continut mult de apa (pepene galben sau rosu, ananas sau nectarine).
- Bea cel putin 2 litri de apa pe zi! Alta tampenie. Daca se sustine din punct de vedere medical, asta nu inseamna ca trebuie sa ne umplem de apa, fara voia noastra. Pur si simplu eu am baut apa cand mi-a fost sete, dar mi-e greu sa cred ca in vreo zi din aceste doua luni si jumatate am ajuns la 2 litri pe zi!
- Fara pastile nu se poate. Ba se poate, si fara pastile, dar si fara ajutor. Nici macar suplimenti alimentari nu am folosit, totul a fost pur natural.
- Fa sport zilnic! E o greseala sa te arunci in sala de sport din prima zi cand vrei sa slabesti. Asta pentru ca te vei epuiza fizic si ti se va face foame, asta in conditiile in care oricum ti-e o foame de crapi in primele zile. Eu o luna nu am mers decat pe jos, apoi m-am dus la inot o data la trei zile si in celelalte zile am alergat pe banda si am facut mii de abdomene. Nu am lucrat cu greutati, pentru ca nu as fi avut forta, in conditiile in care manvam destul de putin... Daca e sa ma duc la sala serios de acum incolo, va trebui sa suplimentez hrana si sa iau fibre neaparat.
- Nicio zi fara carne. E o prostie si asta. Sigur, sunt de acord ca trebuie sa existe un echilibru intre proteine, glucide si lipide, dar proteinele nu mi le-am luat aproape niciodata din carne, ci m-am bazat foarte mult pe seminte. Am mancat la seminte Nutline de mi s-a luat. Asa am ajuns sa imi acopar si necesarul zilnic de proteine si am bagat in mine si foarte putine calorii.
- Urmeaza cea mai buna dieta! Nicio o dieta nu e cea mai buna decat cea pe care o traiesti si o simti. Ia din fiecare exemplu tot ce e bun si fa-ti propriul program, legat desigur si de programul de lucru al tau. Eu nu spun ca dieta mea e cea mai buna, poate ca in afara de mine nu se va mai potrivi nimanui, dar sigur are cateva elemente care sunt de ajutor tuturor. Cam asa mi-am construit eu dieta mea!

Daca aveti intrebari, nu ezitati sa mi le puneti. Sorry pentru ca am scris cam mult, dar cred eu ca e destul de interesant...

Comentarii

Anonim a spus…
Bravo! Felicitari, am sa iti urmez sfaturile!
Dan a spus…
Sunt la inceput de drum si sper sa imi iasa. Nici eu nu cred in "mamaligile" astea din presa sau site-uri insa am ales sa fac sport acasa urmand un program de exercitij bazat pe cardio si nu numai. Insanity workout se numeste. Iar ca si concluzie de prima zi pot spune ca da, tonusul se schimba. E totul de vointa.
Canguru' a spus…
Faţă de postarea de acum aproape 4 ani nu pot spune că s-au schimbat prea multe, în sensul că aceea a fost o bornă ce mi-a schimbat viaţa, trecând la un mod de viaţă foarte sănătos. Am continuat să fac sport şi să fiu atent la ce mănânc. Într-adevăr, acum există multe programe pe internet care te ajută: Insanity, Kettlebel, ce pot fi urmate şi de acasă.
Multă baftă tuturor!
Unknown a spus…
Mai exact ce ai mâncat în fiecare zi ca să slăbești

Postări populare de pe acest blog

JURNAL DE CĂLĂTORIE (10): Djurgarden

Am învins balaurul Helicobacter pylori!

Piteștiul nu e în Oltenia!