Italienii îşi pierd familiile

Am văzut azi pe RAI UNO un reportaj foarte interesant despre familiile tradiţionale italiene, ce riscă să îşi piardă valorile, despre poporul italian ce e pe cale să îşi uite originile glorioase şi să se învingă singur într-un război invizibil, dar extrem de dureros. Am urmărit un material extraordinar, un semnal de alarmă fără pic de tentă xenofobă sau rasistă, aşa cum practică de obicei ziarele din Peninsulă.

Tema principală: din ce în ce mai mulţi italieni preferă căsătoriile mixte în detrimentul celor pur italiene. Un studiu foarte precis a scos la iveală faptul că bărbaţii preferă să-şi ia soţii de naţionalitate filipineză, română (focoasele noastre, pe locul 2) ori albaneză, în timp ce femeile sunt acaparate de "şarmul" africanilor: 70% dintre ele aleg senegalezi, marocani şi nigerieni! Ba mai mult, în cazul în care ar dori un adulter, italienii s-ar gândi tot la străini: femeile la norvegieni sau britanici, bărbaţii la brazilience sau cubaneze!

Tot studiul acesta a relevat realitatea cruntă că alegerile sunt mai degrabă de ordin carnal, decât sentimental! Italiencele trecute de 50 de ani se mărită cu africani de maxim 28, iar italienii tineri îşi aleg manechine din estul Europei şi din Asia! Nu a fost exclusă din ecuaţie nici sclavia, în sensul că tinerii de altă naţionalitate care aleg să se căsătorească cu italieni (femei şi bărbaţi) pot fi manevraţi foarte uşor, atâta timp cât există puţină sau deloc dragoste în cuplu.

Fără a-i jigni pe francezi, sociologii italieni cred că societatea lor se îndreaptă către fenomenul din Hexagon, îngrijorător, cred ei. Familii vechi, italiene, se destramă pentru a face loc unora noi, instabile, bătrânii îşi reneagă fiii sau nepoţii, luptele pentru averi şi scandalurile se acutizează şi, uite aşa, familia italiană se duce dracului!

Iată că unii, chiar dacă nu au crize financiare, au probleme poate chiar mai mari decât tăierea salariului cu 25% sau a şomajului cu 15%. Probleme ce vor avea repercusiuni mari şi iremediabile în viitor!

Comentarii

silavaracald a spus…
Ei bine, ei îşi permit să se gândească la chestii de genul ăsta. Deocamdată noi ne gândim, cu teamă, doar la ziua de mâine. Uneori la cea de azi chiar.
VictorCh a spus…
Pe italieni ii inteleg, ca-s implicati (si-atunci cand "te doare" e mai greu de gandit obiectiv), dar de la dumneata - in calitate de ne-implicat - ma asteptam sa vezi lucrurile intr-o perspectiva mai larga. Eu n-am luat contact cu subiectul decat prin intermediul acestui articol, dar din cate am inteles in el este vorba despre CASATORII (si respectiv despre ADULTER, care TOT numai in cazul casatoriilor poarta acest nume), nu de simple convietuiri pasagere. Concluzia mea este ca NU FAMILIA ca "celula de baza a societatii" este in pericol in Italia, ci doar puritatea si continuitatea "liniilor de sange" traditionale.
Sa nu uitam insa doua aspecte:
1. a). Pe de o parte, vietatile "de rasa" pura sunt mult mai sensibile, mai "fragile" ca evolutie decat cele "metisate", acestea din urma pe de o parte fiind mult mai viguroase si pe de alta parte reprezentand viitorul tendintei naturale de evolutie (in absenta constrangerilor exercitate "cu tot dinadinsul" de catre selectionerii genetici), si nu-mi imaginez ca animalul din om (caci in calitate de mamifere facem parte din regnul animal) ar fi o exceptie.
b). Pe de alta parte, sa ne amintim evolutia modului de organizare a societatii omenesti: la inceputuri a fost doar grupul familial (eventual familia largita), ca la alte mamifere care nu sunt solitare, ci traiesc in "societati" de tipul haitei, apoi incet-incet s-a produs evolutia la traiul in triburi, dupa "modelul" traiului animalelor in turme, apoi la ginta. Dupa stabilizarea agriculturala a fostilor vanatori-culegatori oamenii au renuntat la traiul in comun neaparat pe criteriul inrudirii si au trecut la traiul in colectivitati bazate pe traiul intr-un teritoriu comun (satele), formate cu scopul facilitarii apararii comune si al sporirii eficacitatii activitatilor agricole, apoi satele de pe o vale s-au unit (de buna-voie sau cu forta) sub conducere comuna, ceea ce a facilitat apararea mai eficace si deci dainuirea ACESTUI mod de organizare, pe urma s-a evoluat la formatiuni prestatale (la noi cnezate si voievodate, in apus landuri, principate, ducate, comitate, etc) care ulterior s-au unit (de obicei prin forta) si au format statele. Acum suntem martorii pasului urmator al evolutiei societatii, alcatuirea de buna-voie a uniunilor continentale de state. Nu crezi ca - in lumina acestei analize a felului in care a evoluat societatea omeneasca - viitorul previzibil al acesteia ar fi unirea intr-o singura "natiune", la nivel planetar?
2. Revenind la problema familiei: la nivelul natiunii noasstre, ti se par cumva "deplasate" casatoriile "mixte" intre moldoveni si olteni, intre dobrogeni si banateni, intre munteni si oseni, etc (oricare alte combinatii regionale)? Sau la italieni intre reprezentantii diferitelor regiuni istorice? (Naiba le mai stie, ca nu-s expert in Liguria si Latio si alte alea!) Sper ca nu, desi candva acestea ar fi fost la fel de ostracizate ca actualele casatorii mixte intre italieni si straini.
Dumneata CARE consideri ca ar fi concluzia logica a juxtapunerii concluziilor analizei de la punctul 2. cu rezultatele analizelor de la punctul 1., a). si b).? Acele blamate casatorii mixte sunt in regula, sau nu? (din punct de vedere al modului previzibil in care ne asteptam sa evolueze rasa umana si forma de organizare sociala in care aceasta traieste)

Scuze pt comentariu atat de lung!

Postări populare de pe acest blog

Andrei Penescu scri-e la TOP

Piteștiul nu e în Oltenia!

Am învins balaurul Helicobacter pylori!