Merg pe mâna lui Maradona


Fraţilor, am intrat pe ultima sută de metri înainte de debutul Campionatului Mondial de fotbal, din Africa de Sud, evenimentul sportiv nr. 1 al anului în opinia mea. Este al optulea turneu final pe care-l văd LIVE, deocamdată niciunul pe viu, dar nu e niciodată prea târziu... Povestea frumoasă a început în 1986, atunci când am văzut victoria Argentinei prin vecini, la cei care prindeau cel mai bine bulgarii. Îi vedeam şi eu acasă, dar cam cu purici, aşa că am colindat împreună cu tata casele din blocurile alăturate, până am ajuns la nişte persoane pe care nu le văzusem niciodată! A urmat emoţionanta Coppa del Mondo din '90, apoi superba reprezentaţie a Generaţiei de Aur din SUA 1994, mica dezamăgire din Franţa 1998 şi turneul din îndepărtata Asie, din 2002, cu nişte brazilieni superbi şi nişte turci incredibili! Iar ultima finală, cea din 2006, urmărită din holul hotelului Majestic, de la Mamaia, alături de italieni şi nemţi, este poate cea mai frumoasă amintire legată de ultimele acte ale Cupei Mondiale.

Se pregăteşte Africa de Sud. Şi fiindcă în perioada asta toată lumea face pronosticuri, în aşteptarea meciurilor oficiale, o să mi le las şi eu pe ale mele, urmând ca peste o lună să vedem unde am avut dreptate şi unde am greşit. De obicei, nu prea dau greş în fotbal, decât atunci când joc la pariuri. De-aia nu prea joc la pariuri, dar un consultant bun pot fi, aviz amatorilor...

Favorita nr. 1: ARGENTINA
După mine, pumele reprezintă de departe cea mai bună echipă la ora actuală. Poate un pic nostalgic (după victoria din '86), poate un pic realist, eu merg pe mâna lui Maradona. Hai, nu a lui neapărat, că el nu mai joacă fotbal (cine ştie, cunoaşte), ci a pleiadei de vedete din care e format lotul. Păi fraţilor, să ai un atac din cinci stele de cinci stele, Messi, Higuain, Milito, Kun Aguero şi Tevez, să ai nişte mijlocaşi precum Mascherano, Di Maria sau Veron, ce ţi-ai mai putea dori? Doar să marchezi mai multe goluri decât primeşti, adică exact strategia Argentinei din urmă cu 24 de ani, fiindcă nici atunci pumele nu străluceau în apărare.

Favorite certe: SPANIA şi ANGLIA
Nu am calculat exact ţintarul Cupei Mondiale, dar văd o finală între Argentina şi Spania sau Anglia. Ibericii formează cea mai frumoasă echipă la ora actuală, chiar şi fără Torres şi Iniesta, au o fantezie în joc extraordinară. Şi, dacă nu mă înşel, au cam dominat fotbalul european în ultimii trei ani, aşa că e cazul să şi câştige prima lor cupă mondială. De partea cealaltă, englezii aşteaptă un nou succes de 44 de ani! Şi eu cred că de data asta vor fi aproape, fiindcă în sfârşit şi-au luat antrenor. Unii mizează pe Gerrard sau Rooney, eu mizez pe Fabio Capello! Gândiţi-vă, rigoare italiană combinată cu valoare britanică...

Favorite all-time: ITALIA şi GERMANIA
Ştiţi cum se spune: toată lumea îşi face calcule, şi vin italienii cu al lor 1-0 şi câştigă tot! Iar nemţii nu sunt departe... În ultimul timp au demonstrat, deşi nu ştiu dacă le contesta cineva calitatea asta, că au puterea să revină de la 0-1 şi să câştige, indiferent de aversar.

Surpriza: SUA
Aşa cum scriam şi în urmă cu un an, cu ocazia Cupei Confederaţiei, americanii au crescut foarte mult şi nu foarte departe în timp vom consemna superioritatea lor şi în soccer. Poate nu chiar acum, în 2010, dar oricum pot provoca destule surprize. Din grupe îi văd ieşiţi sigur, fiindcă nu au adversari extraordinari.

Challengeri: COASTA DE FILDEŞ sau NIGERIA
Fiind primul turneu final desfăşurat pe continentul negru, sigur cel puţin una dintre formaţiile africane va fi susţinută un piculeţ, aşa cum s-a întâmplat în 2002, când Coreea de Sud a atins semifinalele. Cele mai valoroase echipe africane mi se par Coasta de Fildeş, chiar şi fără Didier Drogba (se pare totuşi că-şi va reveni) şi Nigeria. Algeria, Camerun, Ghana şi Africa de Sud nu ştiu dacă au forţa să se bată pentru semifinale.

Eu vreau: OLANDA şi PORTUGALIA
Întotdeauna, la fiecare turneu final, ăstea două sunt favoritele mele. În sfârşit, olandezii şi-au făcut trupă tare, prea tare aş zice, şi ar putea repeta finala din '78, cu Argentina. Ar fi cea mai frumoasă finală posibilă pe care aş putea-o vedea în viaţa mea. Portughezii se bazează din nou pe CR9, dar nu ştiu cât poate duce de unul singur şi Ronaldo al meu... Vom vedea...

Spectaculoasa: URUGUAY
Forlan - Suarez. Vai de mine, ce atac are Uruguayul! Rivalizează cu cel al Argentinei! De Forlan mi-a plăcut întotdeauna, fie că a jucat la Manchester, Villarreal sau Atletico Madrid, a dat goluri cu cârca. Iar Suarez e vedeta mea de la Ajaxul meu! Fro' 50 de goluri anul ăsta pentru Ajax, ceea ce spune mult despre valoarea lui. De urmărit! Oricum, le ţin pumnii să-i trimită pe francezi acasă încă din faza grupelor.

Dezamăgirea cruntă: BRAZILIA
Ei bine, am ajuns şi la final! Mereu un fan al Braziliei (de fapt, când sunt neutru, eu sunt fan al fotbalului spectacol), de data asta cred că va da chix! Toată lumea o vede favorită, a câştigat cu Tanzania la scor, dar nu mă încântă. După mine, la ora actuală, Selecao are doar patru jucători valoroşi în lot: Dani Alves, Kaka, Robinho şi Luis Fabiano. Exceptându-l pe ultimul, ceilalţi trei sunt inconstanţi, Robinho face un meci bun şi trei proaste, Kaka a stat pe bară ultimele patru luni, iar Dani Alves mi se pare obosit. Brazilia are şi grupă foarte tare, cu Portugalia şi Coasta de Fildeş, aşa că eu prevăd un dezastru: nici nu va ieşi din grupe! Să vedem...

Comentarii

EmaPirciu a spus…
Daca nu se apuca de femei si bauturi, saptamana viitoare pariez... pe Brazilia bineinteles.
Oricum pe mine doar spectacolul ma intereseaza. Oricum la tactici nu ma pricep :P
Canguru' a spus…
Au toate sansele sa o dea pe samba, pt ca Dunga le-a dat liber la sex. Dar nu vrei sa asculti de sfatul meu?
Geocer a spus…
Du-te mai repede la Ema la agentie si pariaza !
Canguru' a spus…
Pai Ema are agentie de pariuri? Oau, cool!

Postări populare de pe acest blog

JURNAL DE CĂLĂTORIE (10): Djurgarden

Am învins balaurul Helicobacter pylori!

Piteștiul nu e în Oltenia!