Conspiraţia Da Vinci

La o lună după ce am citit Codul lui Da Vinci, a lui Dan Brown, şi după ce am rămas cu concluzia că rămăşiţele Mariei Magdalena, soţia lui Iisus, constituite sub forma Graal-ului, se află bine ascunse sub piramida mică şi inversată a Louvrului, întreaga învăţătură îmi este întoarsă pe dos. Asta deoarece am descoperit întâmplător cartea Conspiraţia lui Da Vinci, scrisă de Marc Sinclair.

Fără a nega aproape nimic din ce a scris Dan Brown, Conspiraţia ne oferă o cu totul altră perspectivă a Graal-ului. Dacă Brown ne-a spus că Graal-ul era divinul feminin, mormântul Mariei Magdalena, Sinclair susţine că Graal-ul este cuiul cu care au fost pironite picioarele lui Iisus pe cruce. Supoziţia asta apare abia spre finalul cărţii, după ce personajul principal, Seth Thevenot, aleargă prin toată Europa şi desluşeşte enigme peste enigme, aidoma lui Robert Langdon în Codul lui Da Vinci. Motivaţia autorului e simplă: Dan Brown a fost obligat să introducă lumea pe o pistă greşită, pentru a nu se afla adevăratul adevăr. Iată câteva dintre pasajele cele mai interesante ale cărţii, care nu e cine-ştie-ce, dar măcar îţi oferă o altă perspectivă şi te bagă şi mai mult în ceaţă:

- Să nu luaţi nimic în serios din ceea ce afirmă Codul lui Da Vinci. Unicul său scop este de a disimula un secret mult mai destabilizator decât eventuala descendenţă a lui Iisus.

- Anumite persoane aveau interesul de a devia atenţia asupra unor pseudorevelaţii despre viaţa intimă a lui Iisus. Să admitem că Iisus ar fi trăit cu Maria Magdalena şi că ar fi avut copii. Schimbă asta, cât de cât, ceva din destinul nostru personal? Aceasta este conspiraţia lui Da Vinci.

- Codul lui Da Vinci este o momeală. În realitate, manuscrisul lui Giorgio Vasari are o legătură intimă cu acest secret.
În carte se face referire la cartea Leonardo e l'Alchimia, carte scrisă de fiul discipolului lui Leonardo Da Vinci pe baza spuselor marelui autor. Se pare că însuşi Da Vinci a afirmat în această carte că nu mormântul Mariei Magdalena, ci cuiul este adevăratul Graal. Manuscrisul, scris în trei exemplare, a dispărut complet, doar un singur exemplar aflându-se în posesia unor mari maeştri din Paris.

- Foarte frecvent, cel mai uşor mod de a ascunde o informaţie este de a o plasa cât mai aproape de adevăr. Iată de ce în Codul lui Da Vinci există elemente importante, pentru că pistele false dezvăluzie totuşi ceva. Codul lui Da Vinci pune în lumină piesa rea de pe tabla de joc, dar nici piesa cea bună nu este prea departe.

- Codul lui Da Vinci dezvăluie divinul feminin, pentru a ascunde divinul uman. Un vicleşug abil.

- Codul lui Da Vinci este un mijloc de a acoperi adevăratul secret cu un talmeş-balmeş de pseudorevelaţii.

- Romanul lui Dan Brown este o capodoperă de dezinformare savant orchestrată. În mod foarte abil, Codul lui Da Vinci face ca asupra lui Opus Dei să apese suspiciuni grele. Este vorba de o manevră menită să destabilizeze o tendinţă concurentă din partea conservatoare a Bisericii şi să înalţe o perdea de fum cu ajutorul căreia să fie mai bine disimulate malversaţiunile.

- Manipularea unei persoane nu e deloc dificilă, este suficient doar să i se controleze sursele de informare. În cazul domnului Brown, prima etapă a constat în a i se pune la dispoziţie o serie de elemente. I s-au transmis date trunchiate şi falsificate, mai ales de către soţia lui, care este istoric.

Cam atât despre cartea lui Dan Brown. În ceea ce priveşte Graal-ul, autorul are opinia că acesta este cuiul cu care a fost răstignit Iisus. Legenda spune că după ce a fost dat jos de pe cruce, în graba aceea, de la Iisus a rămas giulgiul cu care a fost învelit şi cuiul. A doua zi, când s-a descoperit dispariţia lui Iisus, cuiul a fost luat şi păstrat cu mare sfinţenie. Au fost perioade de secole când nu s-a mai ştiut nimic de el, apoi a intrat în posesia unor oameni importanţi şi a unor organizaţii, care au făcut tot posibilul să nu se ştie nimic despre el, deoarece se spune că ar avea şi acum aceleaşi capacităţi miraculoase ca şi acum peste 2000 de ani. Cea mai mare parte a timpului a stat ascuns la Basilica Saint-Denis din Paris, iar de la mijlocul secolului 19 a dispărut şi nu se mai ştie nimic de el. Aşa se spune... Oare?

- Transmutaţia trupului lui Iisus în luminozitate pură crease o substanţă glorioasă formată spontan, iar prin natura ei, această piatră filozofală era de o eficacitate fără seamăn. (...) Hristos îşi reuşise divinizarea printr-o asceză exemplară. Potenţialul acesta fusese transmis unui obiect care avea capacitatea de a-şi transmite la rândul său calităţile altor oameni. (...) Acestui obiect misterios, cuiul, i s-a atribuit un nume: Graal.

Comentarii

Geocer a spus…
Oricare dintre cuiele cu care a fost pironit Iisus, ca si orice fragment din crucea pe care a fost rastignit ar putea constitui un adevarat Graal. Din pacate, se pare ca nimic nu s-a pastrat. Chiar si in privinta giulgiului, stii bine ca exista atatea controverse.
Canguru' a spus…
Geocer, in romanul asta se spune ca a fost un singur cui, cel de la picioare. Pe celelalte, de la maini, le-au scos atunci cand l-au dat jos de pe cruce. Numai ca pironul care-i prindea ambele picioare a ramas infipt si a fost "martor" al transformarii lui Iisus. De-aia e special si este considerat a fi Graalul

Postări populare de pe acest blog

JURNAL DE CĂLĂTORIE (10): Djurgarden

Am învins balaurul Helicobacter pylori!

Piteștiul nu e în Oltenia!