EUROJURNAL (7): Tour Eiffel din altă perspectivă

Ce aş putea spune eu despre Tour Eiffel şi voi să nu ştiți? Aş putea intra pe Wikipedia şi să mă dau mare, dar vă las pe voi să vă filtrați informația de care aveți nevoie.

Tour Eiffel este unul dintre simbolurile cele mai cunoscute din întreaga lume. Nu cred că există om civilizat pe această planetă care să nu identifice turnul ca simbol al capitalei Franței. Este, probabil, cel mai vizitat obiectiv turistic din Paris şi cel mai fotografiat. Spre deosebire de altele, Turnul Eiffel are avantajul de a fi vizibil şi fotogenic atât din apropiere, cât şi din depărtare. Îl poți vedea în splendoarea lui din Grand Roue de Paris, din Busul turistic, de pe cheile Senei, de la ultimul etaj al Sky Tower-ului din cartierul La Defense şi chiar şi din linia de metrou care circulă la suprafață spre Place D'Italie.

Nu o să vă dau date tehnice, aşa cum am promis, dar tot o să zic ceva. Există trei categorii de prețuri pentru trei tipuri de vizite. Nu intru în detalii privind reducerile, vorbesc doar de prețul întreg. Aşadar, dacă vrei să urci scările până la primul nivel (ai acces doar până aici) şi apoi să le cobori te costă 6 euro. Dacă vrei să iei liftul până la al doilea nivel (poți coborî din lift şi la primul nivel pentru poze), atunci scoți 12 euro din buzunar. Iar dacă vrei tur complet (top roof, cum zic ei), este 18 euro. Simplu: 6, 12, 18. Depinde doar de tine cât de curajos eşti.

Fiind pentru a treia oară la Paris, am ajuns să ştiu care sunt cele mai bune locuri din care poți să tragi cadre de invidiat, cu care să te lauzi pe Facebook sau Instagram.

1. Champ De Mars. Cel mai cunoscut loc este, clar, câmpia care se întinde pe o distanță de aproape 1 km, ce porneşte chiar de sub turn. În perioada Campionatului European aici s-a amenajat cel mai mare Fan Zone care a existat vreodată, cu o capacitate maximă de 80.000 de persoane. Practic, încă un stadion de mari dimensiuni plin cu suporteri care se uită la meciuri proiectate pe ecrane imense... Dar de obicei, aici vin parizienii sau turiştii, îşi întind păturile pe iarbă şi se relaxează la un picnic "with a view".

2. Trocadero. Îmi place foarte mult cum se vede turnul de pe esplanada de la Trocadero. Este în acelaşi timp aproape şi majestuos, dar şi departe, străpungând profunzimea. Este locul perfect pentru a trage cadre de poveste făcute de fotografi profesionişti cu diferite ocazii. Ca să ajungi aici, trebuie să cobori la stația de metrou/autobuz Trocadero. De aici s-a tras celebra scenă din Rush Hour 3, când "Chiky Cean" şi Chris Tucker au zburat cu un deltaplan improvizat din steagul Franței şi au aterizat în fântânile de sub Palatul Chaillot.

3. Străduțele dintre blocuri. Turnul este o apariție superbă atunci când se iveşte măreț la colțurile de bloc din apropiere. Mergând pe trotuarele străduțelor ce mărginesc Tour Eiffel, nu ai cum să-l vezi, din cauza blocurilor nu foarte înalte. Dar la colț de bloc apare ca o revelație, stârnind sentimente de WOW!

4. Sena. Fie că te afli pe un Bateaux Mouche sau pe unul dintre podurile din apropiere, imaginea Turnului este impresionantă. Ți se pare că acum a ieşit din pământ şi s-a înălțat cu toți cei 325 de metri ai lui, iar tu nu poți face altceva decât să-l priveşti sucindu-ți gâtul la maxim, respectându-l precum pe un uriaş ce are posibilitatea să te strivească la orice moment sub talpa lui mare şi groasă.

5. Bază. Pozele de sub el sau din apropierea lui sunt, de asemenea, inedite. Numai că aflându-te prea aproape, nu ai cum să-l surprinzi în toată frumusețea lui, ci doar parțial sau deformat de incapacitatea camerei foto de a surprinde perspectiva, aşa cum o face ochiul uman.

6. Din turn. Nu în ultimul rând, se pot face poze cu turnul... din turn! Nu sunt ele prea reuşite, nici nu ar avea cum, e ca şi cum ai vrea să fotografiezi un cal de pe cal. Dar dacă întorci camera invers, pozele sunt superbe, se vede tot Parisul de la mare înălțime în toată splendoarea lui.

Va urma. Mâine vom termina episoadele cu Parisul, cu o galerie de suflet, dar nu de poze, ci de sculpturi.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Piteștiul nu e în Oltenia!

Andrei Penescu scri-e la TOP

Am învins balaurul Helicobacter pylori!