Se scumpeşte RCA-ul

Introducerea de noi norme în ceea ce priveşte poliţa obligatorie de asigurări pentru autovehicule (RCA), de la 1 ianuarie 2009, va duce la o adevărată catastrofă pentru buzunarele românilor. Şi nu mă refer aici la mult-discutatul Bonus Malus, care va scumpi semnificativ RCA-urile pentru cei care au avut accidente. Acesta se va lua în calcul din 2011. Mă refer la explozia preţurilor pe piaţa RCA-ului.

Deja compania la care am un contract de colaborare, Generali, a anunţat o scumpire a tarifelor cu 30%, începând cu 1 ianuarie 2010. Practic, posesorii de maşini vor trebui să achite RCA mult mai scump, foarte scump! Ca exemplu, un piteştean care deţine un Logan (1,4 sau 1,6 benzină ori 1,5 motorină) va scoate din buzunar 9 milioane de lei pe an pentru RCA! Unde mai pui, că dacă proprietarul are sub 30 de ani, RCA-ul îl va costa 17 milioane! Culmea e că asigurarea CASCO pentru aceeaşi maşină este în jur de 10 milioane pe an! S-au dus vremurile când plăteam un milion şi ne plângeam că RCA-ul e scump...

Părerea mea e că de la 1 ianuarie vom asista la două fenomene, ambele îngrijorătoare! Ori oamenii vor risca şi vor circula fără să mai aibă asigurarea obligatorie, pentru că nu ştiu câţi îşi vor permite să achite atâţia bani dintr-odată, ori se vor orienta către societăţi de asigurare fantomă, care îi vor ademeni cu RCA-uri de 3-4 milioane, dar nu vor plăti niciodată daunele. În ambele cazuri, în condiţiile unui nedorit accident rutier, şoferii implicaţi vor fi nenorociţi! Fie că primeşti sau nu RCA de la şoferul vinovat, nu vei putea să-ţi repari maşina decât pe bani tăi, tu, ca şofer păgubit. Şi un deviz pentru un accident uşor pleacă de la 30 de milioane în sus... Apoi ia şi dă în judecată compania fantomă, sau pe prostănacul ce ţi-a lovit maşina... Îţi vei recupera banii la Paştele Cailor!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

JURNAL DE CĂLĂTORIE (10): Djurgarden

Am învins balaurul Helicobacter pylori!

Piteștiul nu e în Oltenia!