De ce nu fac curăţenie în România

Mâine, 25 septembrie, are loc marea acţiune de ecologizare şi curăţire a României, în cadrul programului "Let's Do It Romania". Iniţial, în urmă cu mai bine de o lună, atunci când a fost lansată ideea pe Facebook, am aderat şi eu. Lumea mă ştie că sunt săritor în absolut orice problemă, sunt omul care ajută pe toată lumea... Am vrut să fac şi eu curat, ecologist sunt oricum, pentru că şi eu vreau ca ţara mea să fie curată.

Pe parcurs, mi-am schimbat părerea. Pe zi ce trecea eram tot mai convins că nu aceasta este soluţia pentru ecologizarea României. Degeaba ne strângem zeci, poate sute de mii de idealişti, dacă a doua zi poate fi la fel de murdar pe lângă noi. Muncim ca proştii, pentru ce? Răul trebuie eradicat de la rădăcină.

În zilele care au trecut de la înscrierea mea pe site-ul "Let's Do It Romania" am descoperit destule lucruri care au mirosit urât, şi la propriu, şi la figurat. Deja probabil ştiţi că în fiecare dimineaţă alerg prin pădurea Trivale. Pe la ora 9 îşi fac apariţia muncitorii de la ADP, care mătură şi fac curat prin Trivale. Şi totuşi, credeţi-mă, în fiecare dimineaţă observam mereu alte gunoaie... Sticle, hârtii, ambalaje, seminţe, etc, etc... De câteva ori era să calc, pe alei, pe vomitaţi sau rahaţi. Nu de câini, că ăştia sunt mai civilizaţi decât oamenii şi merg în pădure să-şi facă nevoile, ci de oameni! Şi astea în condiţiile în care sunt zeci de coşuri de gunoi, ba chiar Primăria a plasat de curând tomberoane imense, nu numai coşuri!

În plus, a mai fost un episod care mi-a lăsat un gust amar: eram cu un prieten de-al meu în maşina lui... Fuma... Şi scruma în scrumieră... Când a ajuns la filtru, a deschis geamul şi a aruncat ţigara pe geam! L-am întrebat: "De ce ai aruncat-o afară?". Mi-a răspuns: "Pentru că ar fi mirosit în scrumieră!". "Păi bine, dar nu miroase şi scrumul?". "Nu, scrumul nu miroase. Oricum curăţ scrumiera când oprim undeva". "Unde? Pe jos, nu?", întreb eu. "Îţi dai seama ce se întâmpla dacă îmi întorcea vântul chiştocul în maşină? Nu-mi ardea tapiţeria?". Deci e clar: dă-o dracu' de natură, mai importantă e maşina mea!

Şi, atunci, m-am decis! Nu merg să fac curat după nesimţiţi! După porci! După nişte îngălaţi împuţiţi. De ce? De ce să pierd o sâmbătă, să strând căcaţi şi vomitaţi? De ce să strâng chiştoace? Niciodată! Ştiţi ce am făcut azi? M-am dus în Auchan şi mi-am refăcut provizia de soluţii de curăţat şi am de gând să-mi fac lună apartamentul mâine. România nu merită ca o mână de voluntari cu conştiinţă să îşi sacrifice o zi liberă.

Anunţ, însă, de acum, că voi fi primul care mă voi înscrie pe o probabilă listă a unei posibile campanii de descoperire a nesimţiţilor care aruncă gunoaie la întâmplare. Aş vrea ca cineva să aibă iniţiativa înfiinţării unei Gărzi a Poliţiei de Mediu. M-aş angaja ca spion, aş sta şi 12 ore pe zi la pândă, ca să prind momentul în care un împuţit aruncă pachetul de ţigări pe jos sau îşi leapădă din mersul automobilului gunoiul strâns de la 3-4 meniuri de la McDonald's! Ştiţi că în Oradea sunt amendaţi cei care fac mizerie, iar locuitorii oraşului sunt încurajaţi să-i toarne pe nesimţiţi? În aşa ceva m-aş băga şi eu! Aşa aş vedea eu campania "Let's Do It Romania"!

Comentarii

Raluca Nicula a spus…
perfect de acord cu tine!
Canguru' a spus…
Si uite asa poate imi materializez visul din copilarie, de a ma face politai si a scapa tara de nesimtiti
ioana a spus…
trebuie sa te faci pensoinar ca sa poti sta cu adevarat la panda :D
apropo de ecologizare, abia ieri am aflat de ea, dar tot nu am scapat pentru ca sambata ne-am mutat intr-un apartament atat de mizerabil din care tocmai plecasera proprietarii cu fetele lor (adica fetele alea locuiau in asemenea mizerie) si am frecat si curatat si eu si dan tot weekend-ul de ne-a venit rau.
oamenii chiar sunt mizerabili si parerea mea e ca singura solutie e sa ii exterminam :D
ioana a spus…
p.s. ce ziceai de apocalipsa aia, ai aflat cum se face?...
Canguru' a spus…
Ioana, nu stiam la ce apocalipsa te referi, apoi mi-am dat seama intr-un tarziu. Cea din Simbolul Pierdut. Pai am spus, marea problema a CIA-ului era ca directorul e mason, numai ca in debutul cartii ni se face o prezentare apocaliptica a urmarii pe care ar putea-o avea descoperirea misterelor... Rahat

Postări populare de pe acest blog

JURNAL DE CĂLĂTORIE (10): Djurgarden

Am învins balaurul Helicobacter pylori!

Piteștiul nu e în Oltenia!