Coada la români

Înainte de a înregistra ţuica, pălinca ori brânza de burduf ca produse naţionale româneşti, înainte de a înscrie în patrimoniul UNESCO parcul Retezat sau Sarmisegetuza, înainte de a exporta vin din podgoriile Murfatlar sau Cotnari, România ar trebui să oficializeze la OSIM-ul european coada. Da, statul la coadă! E marcă înregistrată! E obicei tipic românesc! E o plăcere sado la care ne supunem zi de zi!

Nu există în alt stat european civilizat cozi aşa cum sunt în România, dar nici boi ca românii, care să se aşeze cu bună-ştiinţă la coadă. Practic, e un supliciu pe care îl acceptăm şi chiar îl încurajăm! Stăm la coadă la Primărie, la Poliţie, la Vamă, la Finanţe, stăm la coadă la covrigi, la gogoşerie, la hypermarket, stăm la coadă la coafor sau frizerie, la farmacie, la doctori, stăm la coadă la semafoare, la benzinărie, în trafic stăm la coadă din cauza gropilor, iar dacă nu avem de ce să stăm la coadă undeva, ne facem de lucru şi creăm o coadă! Că doar suntem români şi ne place coada!

Săptămâna trecută am fost în Germania. La întoarcere, pe aeroportul din Dortmund, eram toţi românii în sala de aşteptare, înainte de îmbarcare. La difuzoare se anunţă că avionul din direcţia Bucureşti a aterizat, moment în care toţi românii s-au ridicat şi s-au aşezat la coadă! Mi-e greu să cred că niciunul dintre cei care s-au aşezat la coadă nu ştia că toate formalităţile (coborâre pasageri, descărcare bagaje, curăţenie, schimb de echipaj) mai durează cel puţin o jumătate de oră... Nu frate, cu toţii la coadă! Normal că am aşteptat liniştit pe băncuţă, împreună cu vreo 5-6 pasageri, probabil nemţi... Alături, la poarta de îmbarcare către Varşovia, polonezii aşteptau pe bănci chiar şi după ce s-a deschis poarta... Diferenţă de mentalitate...

Vineri şi luni am pierdut două zile, unde credeţi?, la cozi! La Primărie, Finanţe şi Poliţie! Aici nu mai e vina oamenilor, ci a sistemului. Birocraţia ne omoară, ca să radiezi o rablă de maşină pe care nu ai mai folosit-o 3-4 ani, pierzi tot atâta din viaţă, de nervi! Se mai întreabă lumea de ce sunt atâtea maşini abandonate în parcări... Păi decât s-o radiezi pe cale legală, mai bine aştepţi să vină Primăria să ţi-o ridice! La coadă, ca la coadă: unii care se împing, alţii care miros urât, unii care intră direct şi fără jenă prin faţă, alţii care încearcă să "ciupească" un loc-două, apoi se uită urât pe tine dacă le spui că erau în spatele tău! Şi cu toate că înjurăm cozile şi pe funcţionari, ne place frate să stăm la coadă!

Comentarii

Ileana Andrei a spus…
Ai mare dreptate...dar deh, de reminiscentele comunismului se scapa mai greu...
Geocer a spus…
Lasa ca o sa dea guvernul Boc o ordonanta de urgenta prin care va interzice cozile. Sa vedem atunci ce-o sa mai zici, carcotasule !
Canguru' a spus…
Daca se va intampla asa ceva, vor conspira Gadea si Ciutacu, vor instiga lumea sa iasa si sa se aseze la cozi!
Geocer a spus…
Offff, ca nu l-am omorat eu pe Ciutacu ala cand am avut ocazia. Am stat ca un popandau, vorba ta !
Canguru' a spus…
Geocer, niciodata sa nu spui niciodata! Poate va mai intalniti la o lansare de carte, smulgi pistolul pe care-l are Oana la ea, pui gloante adevarate, nu oarbe, si tragi! Te scoate shefu' peste granita, n-ai tu grija, o s-o duci imparateste, ca Omar...

Postări populare de pe acest blog

JURNAL DE CĂLĂTORIE (10): Djurgarden

Am învins balaurul Helicobacter pylori!

Piteștiul nu e în Oltenia!